skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozmrozić ciasto francuskie bez drożdży, wyjmując je z zamrażarki. Ciasto francuskie można kupić w każdym supermarkecie w dziale mrożonek.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i ustaw tryb, który najbardziej sprzyja pieczeniu-tryb konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.
3. Ser suluguni i ser (możesz wziąć dowolny inny ser według własnego uznania i preferencji smakowych) zetrzeć na grubej tarce. Wymieszaj ser.
4. Miękkie ciasto francuskie przełożyć na powierzchnię roboczą uprzednio posypaną mąką, aby ciasto nie przylegało do powierzchni. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na cienką warstwę i pokrój ostrym nożem na 8 równych części o kwadratowym kształcie.
5. Rozbij jajko, oddzielając żółtko od białka. Rozłup białko widelcem lub trzepaczką w małym pojemniku.
6. Za pomocą specjalnego pędzla posmaruj każdy kwadrat ciasta masą białkową.
7. Połóż starty ser na środku każdego kawałka ciasta. Posmaruj brzegi ciasta pozostałym białkiem jaja i ściśnij razem, aby ser nie wyciekł.
8. Po szczelnym związaniu krawędzi ciasta należy delikatnie rozwałkować chaczapuri wałkiem do ciasta. Dzięki temu procesowi ser jest jakby wbijany w ciasto, tworząc jeden kremowy smak.
9. Następnie posmaruj wierzch ciasta żółtkiem, aby gotowe chaczapuri miały piękną błyszczącą skórkę.
10. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i przenieś na nią uformowane chaczapuri. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz chaczapuri przez około 25 minut, aż pokryją się apetyczną złotą skórką.
podaje się chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego na gorąco lub na ciepło z aromatyczną świeżo parzoną herbatą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g