chaczapuri z ciasta francuskiego bez drożdży

dzięki temu przepisowi wspaniałe chaczapuri są łatwe! Chaczapuri bez drożdży z ciasta francuskiego to dość prosty przepis na jedną z najbardziej znanych potraw tradycyjnej kuchni gruzińskiej, która jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Przygotowanie tych przepysznych i obfitych chaczapuri z serem suluguni nie będzie trudne. Ciasto francuskie można kupić w każdym supermarkecie, co znacznie ułatwia proces gotowania tego pysznego ciasta.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 40 % 23 g
węglowodany 40 % 23 g
345 kcal
IG: 0 / 91 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Rozmrozić ciasto francuskie bez drożdży, wyjmując je z zamrażarki. Ciasto francuskie można kupić w każdym supermarkecie w dziale mrożonek.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i ustaw tryb, który najbardziej sprzyja pieczeniu-tryb konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.

3. Ser suluguni i ser (możesz wziąć dowolny inny ser według własnego uznania i preferencji smakowych) zetrzeć na grubej tarce. Wymieszaj ser.

4. Miękkie ciasto francuskie przełożyć na powierzchnię roboczą uprzednio posypaną mąką, aby ciasto nie przylegało do powierzchni. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na cienką warstwę i pokrój ostrym nożem na 8 równych części o kwadratowym kształcie.

5. Rozbij jajko, oddzielając żółtko od białka. Rozłup białko widelcem lub trzepaczką w małym pojemniku.

6. Za pomocą specjalnego pędzla posmaruj każdy kwadrat ciasta masą białkową.

7. Połóż starty ser na środku każdego kawałka ciasta. Posmaruj brzegi ciasta pozostałym białkiem jaja i ściśnij razem, aby ser nie wyciekł.

8. Po szczelnym związaniu krawędzi ciasta należy delikatnie rozwałkować chaczapuri wałkiem do ciasta. Dzięki temu procesowi ser jest jakby wbijany w ciasto, tworząc jeden kremowy smak.

9. Następnie posmaruj wierzch ciasta żółtkiem, aby gotowe chaczapuri miały piękną błyszczącą skórkę.

10. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i przenieś na nią uformowane chaczapuri. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz chaczapuri przez około 25 minut, aż pokryją się apetyczną złotą skórką.

podaje się chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego na gorąco lub na ciepło z aromatyczną świeżo parzoną herbatą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g

Podobne przepisy