jajecznica ziemniaczana

pyszne danie dla miłośników ziemniaków! Draczena to danie kuchni białoruskiej, a także było powszechne wśród ludności północno-zachodnich regionów Rosji. Drachena była uważana za danie świąteczne. Drachena ziemniaczana jest przygotowywana z ziemniaków, mleka, jajek i mąki pszennej, dodaje się smalec, można dodać plastry wieprzowiny. Wierzch pokryto olejem lub smalcem i wstawiono do pieca. Oczywiście lepiej jest upiec drachena w niskotemperaturowym rosyjskim piekarniku, ale odpowiedni jest również piekarnik gazowy, lepiej piec na umiarkowanym ogniu. Gotową drachenę kroi się na kawałki i podaje ze śmietaną
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 64 % 16 g
122 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smalec pokroić w plastry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć smalec razem z cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj tarką. Rozmiar tarki można wybrać według smaku. W tym przepisie przetarłem ziemniaki przez grubą tarkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mleko, jajka , mąka-wymieszaj za pomocą trzepaczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mieszanki przenieś starte ziemniaki i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj smażoną cebulę z kawałkami smalcu, wymieszaj, sól, dodaj czarny pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść mieszaninę w naczyniu do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed wyjęciem dracheny z piekarnika Przełącz na tryb grillowania. Przytrzymaj pod grillem przez 7-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową drachenę ziemniaczaną, lekko ostudź i pokrój na kawałki bezpośrednio w formie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drachenu ziemniaczane podawać ze śmietaną

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy