skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania
Krok 2:
Pokrój cebulę.
Krok 3:
Smalec pokroić w plastry.
Krok 4:
Smażyć smalec razem z cebulą.
Krok 5:
Obierz ziemniaki.
Krok 6:
Przetrzyj tarką. Rozmiar tarki można wybrać według smaku. W tym przepisie przetarłem ziemniaki przez grubą tarkę.
Krok 7:
Mleko, jajka , mąka-wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Krok 8:
Do mieszanki przenieś starte ziemniaki i wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj smażoną cebulę z kawałkami smalcu, wymieszaj, sól, dodaj czarny pieprz.
Krok 10:
Umieść mieszaninę w naczyniu do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed wyjęciem dracheny z piekarnika Przełącz na tryb grillowania. Przytrzymaj pod grillem przez 7-10 minut.
Krok 11:
Wyjmij gotową drachenę ziemniaczaną, lekko ostudź i pokrój na kawałki bezpośrednio w formie.
Krok 12:
Drachenu ziemniaczane podawać ze śmietaną
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g