skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki z twarogiem dla dzieci? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Użyj domowego twarogu, tłustego. Przetrzyj go przez sito, przełóż przez maszynkę do mięsa lub przebij w blenderze, aż będzie gładki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego będzie zależeć Przepych przyszłych babeczek. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Dobrze umyj jaja kurze.
Krok 2:
Przenieś miękkie masło do odpowiedniego pojemnika, dodaj cukier. Ubij miksturę mikserem elektrycznym przez około trzy minuty, aż kryształy cukru będą gładkie i całkowicie rozpuszczone.
Krok 3:
Dodaj twaróg do masy maślanej. Ubij jajka. Kontynuuj ubijanie mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wymieszaj część mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj mikserem lub silikonową szpatułką. W kawałkach dodaj resztę mąki, dobrze mieszając ciasto. Weź pod uwagę, że mąka różni się właściwościami, więc może być konieczne dodanie jej większej lub mniejszej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste, jak na naleśnikach.
Krok 5:
Odkąd upiekłam babeczki w silikonowych foremkach, nie smarowałam ich niczym. Jeśli używasz ceramicznych lub metalowych foremek, posmaruj ich spód i boki kawałkiem masła. Napełnij ciasto do 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut. Czasy pieczenia mogą się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Krok 6:
Możesz sprawdzić gotowość pieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki. Przebij nim zrumienione babeczki w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyszedł suchy, bez przyklejonego ciasta, to gotowe. Po wyjęciu produktów z piekarnika pozwól im nieco ostygnąć, a następnie przenieś je na talerz i sproszkuj cukrem pudrem, przesiając przez drobny sitko. Podawaj babeczki twarogowe z herbatą, kawą, ciepłym mlekiem. Bardzo smaczne!
Przepis można uzupełnić, dodając do ciasta orzeszki ziemne lub orzechy włoskie, cukier waniliowy dla smaku.
możesz udekorować babeczki lukrem cukrowym, rozpuszczoną czekoladą, kremem.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g