miękkie ciasteczka owsiane
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej płatki owsiane, cukier, mąkę, sodę i kwas cytrynowy do miski.
2. Rozpuść masło do miękkości w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, wlej do suchych składników, wymieszaj.
3. Dodaj płynny miód do powstałej masy i rozbij jajko, ponownie wymieszaj.
4. Ciasto rozprowadzamy łyżką na blasze wyłożonej pergaminem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
5. Pieczemy ciasteczka przez 13-15 minut, powinny się zrumienić.
podawaj na stole z mlekiem, herbatą lub kawą.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g