miękkie ciasteczka owsiane

domowe ciasteczka są najzdrowsze, upewnij się! Miękkie ciasteczka owsiane docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Do ciasta można dodawać różne suszone owoce i kandyzowane owoce, a także orzechy, ale bez dodatkowych składników ciasteczka są po prostu pyszne!
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 69 % 55 g
388 kcal
IG: 0 / 27 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wlej płatki owsiane, cukier, mąkę, sodę i kwas cytrynowy do miski.

2. Rozpuść masło do miękkości w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, wlej do suchych składników, wymieszaj.

3. Dodaj płynny miód do powstałej masy i rozbij jajko, ponownie wymieszaj.

4. Ciasto rozprowadzamy łyżką na blasze wyłożonej pergaminem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .

5. Pieczemy ciasteczka przez 13-15 minut, powinny się zrumienić.

podawaj na stole z mlekiem, herbatą lub kawą.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy