kurczak z serem w cieście francuskim

łatwe, smaczne wypieki z minimalnym zestawem produktów. Gotowe ciasto francuskie to prawdziwe znalezisko dla miłośników pieczenia i niekochanych, którzy długo się z nim bawią. Kurczak w cieście francuskim to wspaniałe wypieki dla całej rodziny i gości. Proste składniki, łatwy proces gotowania, minimalny czas. Być może ten przepis stanie się Twoim ratownikiem, gdy musisz nakarmić wszystkich smacznie i satysfakcjonująco.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 36 % 16 g
253 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed wypełnieniem wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki. Rozmrażamy go w temperaturze pokojowej. Aby wierzch ciasta nie wyschł podczas rozmrażania, zaleca się przykrycie go ręcznikiem. Zajmijmy się nadzieniem. Dokładnie spłucz filet z kurczaka, osusz go ręcznikiem papierowym. Wytnij grube kawałki wzdłuż włókien.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Każdy kawałek zawija się w folię spożywczą lub wkłada do plastikowej torby i bije. Można to zrobić młotkiem kuchennym lub wałkiem do ciasta. Jeśli pojawią się małe dziury, to w porządku. Następnie posolić mięso. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej pikantny smak, możesz dodać swoje ulubione przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj trochę warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego. Robimy to ostrożnie, bez szarpnięć. Rozwałkuj jednym ruchem. W przeciwnym razie możesz złamać warstwową strukturę ciasta. I w końcu będzie tylko tortilla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozwałkowanej warstwie ciasta układamy ubity kawałek fileta z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż twarożek na filecie. Rozprowadzamy go równomiernie na powierzchni mięsa. Możesz dodać trochę posiekanych ziół. Jako dodatek do nadzienia mięsnego idealne są również warzywa, takie jak papryka lub pomidor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie delikatnie zwiń ciasto z kurczakiem w bułkę. Ściśnij koniec ciasta, aby bułka nie rozpadła się podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrym nożem pokrój każdą rolkę na dwie części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia arkuszem pergaminu. Rozłóż bułki. Nie umieszczaj ich blisko siebie. Ciasto francuskie podnosi się podczas pieczenia, bułki powiększą się. A jeśli sąsiedztwo jest zbyt bliskie, mogą się ze sobą sklejać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby ciasto było rumiane, apetyczne, posmaruj je żółtkiem. Można to łatwo zrobić za pomocą silikonowej szczotki. Jeśli go nie ma, możesz nasmarować domowym pędzlem z miękkiego bandaża. Możesz posypać sezamem na wierzchu. Dzięki temu bułki będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 45-50 minut. Podajemy z herbatą, kawą, mlekiem i dobrym nastrojem. Ciesz się apetytem i gotuj z przyjemnością

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy