skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed wypełnieniem wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki. Rozmrażamy go w temperaturze pokojowej. Aby wierzch ciasta nie wyschł podczas rozmrażania, zaleca się przykrycie go ręcznikiem. Zajmijmy się nadzieniem. Dokładnie spłucz filet z kurczaka, osusz go ręcznikiem papierowym. Wytnij grube kawałki wzdłuż włókien.
Krok 2:
Każdy kawałek zawija się w folię spożywczą lub wkłada do plastikowej torby i bije. Można to zrobić młotkiem kuchennym lub wałkiem do ciasta. Jeśli pojawią się małe dziury, to w porządku. Następnie posolić mięso. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej pikantny smak, możesz dodać swoje ulubione przyprawy.
Krok 3:
Rozwałkuj trochę warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego. Robimy to ostrożnie, bez szarpnięć. Rozwałkuj jednym ruchem. W przeciwnym razie możesz złamać warstwową strukturę ciasta. I w końcu będzie tylko tortilla.
Krok 4:
Na rozwałkowanej warstwie ciasta układamy ubity kawałek fileta z kurczaka.
Krok 5:
Połóż twarożek na filecie. Rozprowadzamy go równomiernie na powierzchni mięsa. Możesz dodać trochę posiekanych ziół. Jako dodatek do nadzienia mięsnego idealne są również warzywa, takie jak papryka lub pomidor.
Krok 6:
Następnie delikatnie zwiń ciasto z kurczakiem w bułkę. Ściśnij koniec ciasta, aby bułka nie rozpadła się podczas pieczenia.
Krok 7:
Ostrym nożem pokrój każdą rolkę na dwie części.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia arkuszem pergaminu. Rozłóż bułki. Nie umieszczaj ich blisko siebie. Ciasto francuskie podnosi się podczas pieczenia, bułki powiększą się. A jeśli sąsiedztwo jest zbyt bliskie, mogą się ze sobą sklejać.
Krok 9:
Aby ciasto było rumiane, apetyczne, posmaruj je żółtkiem. Można to łatwo zrobić za pomocą silikonowej szczotki. Jeśli go nie ma, możesz nasmarować domowym pędzlem z miękkiego bandaża. Możesz posypać sezamem na wierzchu. Dzięki temu bułki będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 45-50 minut. Podajemy z herbatą, kawą, mlekiem i dobrym nastrojem. Ciesz się apetytem i gotuj z przyjemnością
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g