ciasto warstwowe z ryżem

Ci, którzy próbują tego ciasta, proszą o podzielenie się przepisem. Ze wszystkich pikantnych wypieków do dziś ulubione są pieczone placki z ryżem i jajkiem. To ciasto wyszło tak pyszne, że nawet zablokowało moje wieloletnie przywiązanie do pasztecików. Ciasto można wziąć zarówno czysto Francuskie, jak i drożdżowe. Użyłem tej drugiej opcji, aby ciasto nie pęczniało, nie złuszczało się i zachowało nieodłączną miękkość ciasta drożdżowego. Po prostu świetny wynik.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 55 % 28 g
289 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz. Gotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowany. Wrzuć ryż do durszlaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz ryż, jajka na twardo, śmietanę i zioła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto. Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdą płytkę ciasta na równe kwadraty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś pierwszą część ciasta na pergamin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż całe nadzienie na wierzchu i równomiernie rozprowadź na całym obwodzie, pozostawiając 1 cm z każdej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj drugą warstwą ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ściśnij krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj widelca, aby nakłuć całą powierzchnię ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij jajko.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj nim całą powierzchnię ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut

jeśli nie masz ciasta na talerzach-w porządku. Podziel go na pół i zwiń każdy kawałek w niezbyt cienki kwadrat.

jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić,a ciasto nie jest jeszcze gotowe-przykryj blachę do pieczenia folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy