skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki ciasta według listy. Musisz upiec trzy ciasta biszkoptowe z różnymi dodatkami. W razie potrzeby możesz przygotować ciasto biszkoptowe ze wszystkich składników, a następnie podzielić je na trzy części i dodać do każdej z nich różne dodatki: mak, rodzynki i orzechy włoskie. Lub natychmiast podziel składniki na trzy części, z każdej przygotuj ciasto z wypełniaczem.
Krok 2:
Przygotujemy z wyprzedzeniem wypełniacze do ciast: mak, rodzynki i orzechy włoskie. Orzechy włoskie myjemy, wkładamy do ogniotrwałych naczyń i suszymy w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pozwól orzechom ostygnąć i stać się chrupiącym i posiekaj wałkiem do ciasta lub blenderem na małe kawałki lub okruchy, jak chcesz.
Krok 3:
Rodzynki dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby dobrze się spuchły. Następnie spuść wodę, wysusz rodzynki na ręczniku papierowym.
Krok 4:
Mak należy również spłukać, aby usunąć kurz i brud, zalać wrzącą wodą, pozostawić na 5 minut, aby mak się rozpadł. Następnie kładziemy mak na gazie lub sitku, aby cała ciecz była szklana. Mak w moździerzu pocieramy tłuczkiem, aby stał się bardziej miękki i delikatny.
Krok 5:
Przygotuj ciasto biszkoptowe. Wbij jajko kurze do głębokiej miski lub miski blendera, dodaj 50 g cukru i ubij blenderem lub trzepaczką, aż uzyskasz gęstą pianę.
Krok 6:
Następnie dodaj szczyptę proszku do pieczenia i 50 g przesianej mąki pszennej, delikatnie zagniataj ciasto łyżką, aby się nie osiadło. Dodaj przygotowane orzechy włoskie.
Krok 7:
Rozłóż ciasto biszkoptowe w wysmarowanej masłem formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec biszkopt przez około 25 minut, sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką.
Krok 8:
W podobny sposób robimy ciasto na pozostałe dwa ciasta, zmieniając tylko dodatki: przygotowane rodzynki i nadzienie makowe.
Krok 9:
Podczas gdy ciasta biszkoptowe stygną, zróbmy krem do ciasta.
Krok 10:
Ubij śmietanę (lepiej wziąć wysoki procent tłuszczu) z cukrem i wanilią, aż uzyskasz gęstą jednorodną masę. Pozwól kremowi trochę ostygnąć w lodówce.
Krok 11:
Smarujemy ciasta kremem i układamy w stos w dowolnej kolejności. Posmaruj wierzch i boki śmietaną.
Krok 12:
Niech ciasto dobrze ostygnie w lodówce i posyp startą czekoladą lub udekoruj w inny sposób.
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g