ciasto z orzechami makowymi i rodzynkami

pyszne Miękkie ciasta z różnymi nadzieniami i delikatną śmietaną! Trójwarstwowe ciasto biszkoptowe z różnymi dodatkami: makiem, rodzynkami i orzechami włoskimi z kwaśną śmietaną znane jest wielu od czasów radzieckich pod nazwą "bajka". To ciasto jest bardzo popularne ze względu na harmonijne połączenie smaku orzechów włoskich, maku, rodzynek i delikatnej śmietany. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, ale okazuje się bardzo piękny, możesz ozdobić takie ciasto według własnego uznania i smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 68 % 40 g
313 kcal
IG: 5 / 8 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki ciasta według listy. Musisz upiec trzy ciasta biszkoptowe z różnymi dodatkami. W razie potrzeby możesz przygotować ciasto biszkoptowe ze wszystkich składników, a następnie podzielić je na trzy części i dodać do każdej z nich różne dodatki: mak, rodzynki i orzechy włoskie. Lub natychmiast podziel składniki na trzy części, z każdej przygotuj ciasto z wypełniaczem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotujemy z wyprzedzeniem wypełniacze do ciast: mak, rodzynki i orzechy włoskie. Orzechy włoskie myjemy, wkładamy do ogniotrwałych naczyń i suszymy w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pozwól orzechom ostygnąć i stać się chrupiącym i posiekaj wałkiem do ciasta lub blenderem na małe kawałki lub okruchy, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby dobrze się spuchły. Następnie spuść wodę, wysusz rodzynki na ręczniku papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mak należy również spłukać, aby usunąć kurz i brud, zalać wrzącą wodą, pozostawić na 5 minut, aby mak się rozpadł. Następnie kładziemy mak na gazie lub sitku, aby cała ciecz była szklana. Mak w moździerzu pocieramy tłuczkiem, aby stał się bardziej miękki i delikatny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj ciasto biszkoptowe. Wbij jajko kurze do głębokiej miski lub miski blendera, dodaj 50 g cukru i ubij blenderem lub trzepaczką, aż uzyskasz gęstą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj szczyptę proszku do pieczenia i 50 g przesianej mąki pszennej, delikatnie zagniataj ciasto łyżką, aby się nie osiadło. Dodaj przygotowane orzechy włoskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto biszkoptowe w wysmarowanej masłem formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec biszkopt przez około 25 minut, sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W podobny sposób robimy ciasto na pozostałe dwa ciasta, zmieniając tylko dodatki: przygotowane rodzynki i nadzienie makowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy ciasta biszkoptowe stygną, zróbmy krem do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę (lepiej wziąć wysoki procent tłuszczu) z cukrem i wanilią, aż uzyskasz gęstą jednorodną masę. Pozwól kremowi trochę ostygnąć w lodówce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy ciasta kremem i układamy w stos w dowolnej kolejności. Posmaruj wierzch i boki śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech ciasto dobrze ostygnie w lodówce i posyp startą czekoladą lub udekoruj w inny sposób.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy