skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zalać rodzynki rumem i odstawić na 60 minut.
10 minut przed końcem czasu przeznaczonego na zaparzanie rodzynek możesz zacząć przygotowywać ciasto:
- mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji drożdże z cukrem pudrem i stopionym mlekiem;
-z ubitego jajka, mąki i mieszanki mleczno-drożdżowej zagnieść miękkie ciasto;
- do ciasta zagnieść roztopione masło;
- dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj;
- umieść podejście 40 minut w ciepłym miejscu.
teraz musisz posmarować naczynia do pieczenia masłem, napełnić każdą formę ciastem w 2/3 objętości, pozostawić ponownie w ciepłym miejscu na 30 minut.
piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.
podczas pieczenia rumu Baba należy przygotować impregnat do nalewania: aby to zrobić, zagotuj syrop z cukru i wody, pozwól mu trochę ostygnąć i dodaj do niego Rum.
przygotowujemy również krówki. Włóż cukier do rondla, wlej wodę i podgrzej syrop na średnim ogniu do "miękkiej kulki" (wlej trochę syropu do zimnej wody i dotknij powstałej kulki). Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj. Teraz rondel należy zanurzyć w przygotowanym wcześniej pojemniku z zimną wodą. Syrop ostygł-wymieszaj, aż będzie śnieżnobiały. Konieczne jest, aby miał konsystencję gęstej śmietany.
połóż gotowe bułki na ruszcie, zalej impregnacją i posmaruj krówką (jeśli zdążyłeś stwardnieć, możesz ją podgrzać).
podawaj smakołyk do herbaty po schłodzeniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g