rumowa Baba klasyczna

Rum Baba w domu-proste i szybkie! To prosty przepis na zrobienie ulubionego słodyczy, takiego jak rumowa Baba. Przejrzałem wiele opcji, aż znalazłem optymalne połączenie minimalnego wysiłku z idealnym wynikiem. Przysmak okazuje się smaczny i pachnący, tak jak w dzieciństwie!
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 82 % 40 g
231 kcal
IG: 0 / 10 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

najpierw musisz zalać rodzynki rumem i odstawić na 60 minut.

10 minut przed końcem czasu przeznaczonego na zaparzanie rodzynek możesz zacząć przygotowywać ciasto:

- mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji drożdże z cukrem pudrem i stopionym mlekiem;

-z ubitego jajka, mąki i mieszanki mleczno-drożdżowej zagnieść miękkie ciasto;

- do ciasta zagnieść roztopione masło;

- dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj;

- umieść podejście 40 minut w ciepłym miejscu.

teraz musisz posmarować naczynia do pieczenia masłem, napełnić każdą formę ciastem w 2/3 objętości, pozostawić ponownie w ciepłym miejscu na 30 minut.

piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

podczas pieczenia rumu Baba należy przygotować impregnat do nalewania: aby to zrobić, zagotuj syrop z cukru i wody, pozwól mu trochę ostygnąć i dodaj do niego Rum.

przygotowujemy również krówki. Włóż cukier do rondla, wlej wodę i podgrzej syrop na średnim ogniu do "miękkiej kulki" (wlej trochę syropu do zimnej wody i dotknij powstałej kulki). Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj. Teraz rondel należy zanurzyć w przygotowanym wcześniej pojemniku z zimną wodą. Syrop ostygł-wymieszaj, aż będzie śnieżnobiały. Konieczne jest, aby miał konsystencję gęstej śmietany.

połóż gotowe bułki na ruszcie, zalej impregnacją i posmaruj krówką (jeśli zdążyłeś stwardnieć, możesz ją podgrzać).

podawaj smakołyk do herbaty po schłodzeniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy