pieczona kaczka z jabłkami w rękawie

aromatyczny, delikatny, ze skórką-jest bardzo smaczny! Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka świątecznego stołu. Jedna z moich ulubionych potraw. A gotowanie jej w rękawie to czysta przyjemność! Jabłka lepiej brać kwaśne, zielone odmiany, sprawiają, że kaczka jest soczysta i dobrze podkreśla smak mięsa kaczki.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 68 % 30 g
węglowodany 5 % 2 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę z jabłkami w rękawie? Przygotuj składniki. Jabłka odmian kwaśnych najlepiej uzupełniają kaczkę (jeśli lubisz, jabłka można zastąpić pigwą, da to również niezbędną kwaskowatość). Dokładnie umyj i osusz tuszę kaczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sól, pieprz mielony, zmielony liść laurowy do miski. Wszystko do smaku, możesz w ogóle czegoś nie dodać lub dodać i uzupełnić od siebie, ale najważniejsze jest zachowanie równowagi-nie przesadzaj! Majonez i jabłka również nadadzą smak kaczce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze natrzyj kaczkę przyprawami od wewnątrz i na zewnątrz. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli chcesz, dodaj kawałki czosnku pod skórę, wykonując nacięcia. Wolę kaczkę bez czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed wyjęciem kaczki z lodówki włącz piekarnik na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie, pokrój jabłka na ćwiartki, usuwając rdzeń. Nie powinieneś posypywać cytryną, są już kwaśne, ich smak wystarczy na kaczkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wyjęciu tuszy z lodówki dobrze natrzyj ją majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłkami" faszeruj & quot; kaczkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, możesz zszyć kaczkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Mocno ubiłem jabłka, siedziały tam ciasno,więc nie zszyłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie włóż tuszę do rękawa do pieczenia. Mocno zawiąż końce po obu stronach. Uwaga! Rękaw powinien być taki-otwory na ucieczkę pary z góry, dzięki czemu kaczka może gotować równomiernie, a Rękaw nie pęcznieje. Wkładamy do naszego nagrzanego piekarnika. Czas około 2 godzin. W tempie 40 minut-1 godzina na 1 kg ptaka. Ale nadal rozejrzyj się i skup się na swoich piekarnikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    5-7 minut przed końcem gotowania możesz rozerwać rękaw na szwie, rób to tylko w rękawiczkach do gotowania i ostrożnie, aby się nie poparzyć! I wstaw do piekarnika na 5 minut. Ma to na celu uzyskanie apetycznej Skórki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotową kaczkę na talerzu, udekoruj według własnego uznania. Jabłka w środku stały się miękkie, ale spełniły swoją misję - uczyniły mięso kaczki miękkim i soczystym, delikatnym i aromatycznym. Traktuj swoich ulubionych domowników i gości) Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy