skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kaczkę z jabłkami w rękawie? Przygotuj składniki. Jabłka odmian kwaśnych najlepiej uzupełniają kaczkę (jeśli lubisz, jabłka można zastąpić pigwą, da to również niezbędną kwaskowatość). Dokładnie umyj i osusz tuszę kaczki.
Krok 2:
Wlej sól, pieprz mielony, zmielony liść laurowy do miski. Wszystko do smaku, możesz w ogóle czegoś nie dodać lub dodać i uzupełnić od siebie, ale najważniejsze jest zachowanie równowagi-nie przesadzaj! Majonez i jabłka również nadadzą smak kaczce.
Krok 3:
Dobrze natrzyj kaczkę przyprawami od wewnątrz i na zewnątrz. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli chcesz, dodaj kawałki czosnku pod skórę, wykonując nacięcia. Wolę kaczkę bez czosnku.
Krok 4:
Przed wyjęciem kaczki z lodówki włącz piekarnik na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie, pokrój jabłka na ćwiartki, usuwając rdzeń. Nie powinieneś posypywać cytryną, są już kwaśne, ich smak wystarczy na kaczkę.
Krok 5:
Po wyjęciu tuszy z lodówki dobrze natrzyj ją majonezem.
Krok 6:
Jabłkami" faszeruj & quot; kaczkę.
Krok 7:
Jeśli chcesz, możesz zszyć kaczkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Mocno ubiłem jabłka, siedziały tam ciasno,więc nie zszyłem.
Krok 8:
Ostrożnie włóż tuszę do rękawa do pieczenia. Mocno zawiąż końce po obu stronach. Uwaga! Rękaw powinien być taki-otwory na ucieczkę pary z góry, dzięki czemu kaczka może gotować równomiernie, a Rękaw nie pęcznieje. Wkładamy do naszego nagrzanego piekarnika. Czas około 2 godzin. W tempie 40 minut-1 godzina na 1 kg ptaka. Ale nadal rozejrzyj się i skup się na swoich piekarnikach.
Krok 9:
5-7 minut przed końcem gotowania możesz rozerwać rękaw na szwie, rób to tylko w rękawiczkach do gotowania i ostrożnie, aby się nie poparzyć! I wstaw do piekarnika na 5 minut. Ma to na celu uzyskanie apetycznej Skórki.
Krok 10:
Połóż gotową kaczkę na talerzu, udekoruj według własnego uznania. Jabłka w środku stały się miękkie, ale spełniły swoją misję - uczyniły mięso kaczki miękkim i soczystym, delikatnym i aromatycznym. Traktuj swoich ulubionych domowników i gości) Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g