żeberka wieprzowe z ziemniakami w rękawie

proste, pyszne, ze zwykłych potraw, na obiad! Żeberka wieprzowe z ziemniakami pieczone w rękawie to przepis na obfite danie, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Całe przygotowanie zajmie 10 minut, piekarnik zrobi resztę. Użycie rękawa pozbędzie się nadmiaru brudnych naczyń.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 32 % 10 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec żeberka wieprzowe z ziemniakami w rękawie? Przygotuj jedzenie. Weź żeberka z odrobiną mięsa. Dobrze umyj i osusz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żeberka umyć i dobrze osuszyć, a następnie pokroić. Lepiej nie na małe kawałki, ale na kawałki po dwa żebra. Sól, pieprz. Pozostaw na pół godziny. Oprócz pieprzu możesz użyć dowolnych przypraw do smaku. Bardziej lubię czysty smak, więc tylko pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ją. Pocięłam na 4 części. Możesz na okrągłych plasterkach. Posolić ziemniaki. Nadal możesz wziąć czosnek i wycisnąć go przez prasę. Zobacz według smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź rękaw do pieczenia. Połóż go na blasze do pieczenia, którą lepiej przykryć papierem do pieczenia - wtedy blacha na pewno się nie zabrudzi. Najpierw włóż ziemniaki i cebulę do rękawa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie połóż żeberka tak, aby były na wierzchu — aby sok z mięsa spłynął na ziemniaki, dzięki czemu stanie się smaczny i miękki. Zawiąż rękaw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przebij go w kilku miejscach wykałaczką, aby para wydostała się z rękawa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż blachę do pieczenia z rękawami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. Pamiętaj, że worek puchnie podczas pieczenia, umieść naczynie na dolnym ruszcie, aby było na to miejsce. 15 minut przed końcem wyjmij blachę do pieczenia, pokrój torebkę i wróć do piekarnika. Niech mięso się upiecze. Podawaj gotowe danie na gorąco. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy