skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania takiej bułki wymagane jest minimum składników, zwłaszcza jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego w sklepie. Możesz przygotować ciasto francuskie w domu i zamrozić do przyszłego użytku w zamrażarce, a następnie od czasu do czasu rozmrozić i użyć do pieczenia.
Krok 2:
W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta.
Krok 3:
Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Patrzymy na konsystencję ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk.
Krok 5:
W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.
Krok 6:
Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki. Ciasto dzielimy również na 4 równe kawałki.
Krok 7:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 8:
Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.
Krok 9:
Ciasto kilkakrotnie zwijamy kopertą i za każdym razem zwijamy wałkiem do ciasta. Wkładamy do zamrażarki do przechowywania lub przystępujemy do przygotowywania z niej produktów.
Krok 10:
Wystarczy jedna warstwa ciasta francuskiego, aby zrobić jedną bułkę. Ciasto rozmrażamy i zwijamy w cienką prostokątną warstwę.
Krok 11:
Twardy ser można wziąć dowolną odmianę według smaku i dostępności. Ale lepiej jest użyć bardziej słonego rodzaju sera, wtedy nadzienie nie będzie musiało być dodawane. Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.
Krok 12:
Świeże warzywa można również wziąć ze względu na smak i dostępność. Lepiej jednak użyć zestawu ziół: pietruszki, kopru, kolendry, bazylii i tak dalej. Wtedy smak nadzienia będzie bardzo niezwykły, aromatyczny i bogaty, a każdy, kto spróbuje takiego wypieku, znajdzie w nim szczególnie przyjemną aromatyczną nutę. Świeże zioła są dobrze myte pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć i drobno posiekaj nożem.
Krok 13:
Rozłóż starty ser na cieście równą warstwą na całym obwodzie.
Krok 14:
Rozłóż umyte i wysuszone warzywa na warstwie sera.
Krok 15:
Ostrożnie zwijamy rolkę, obracając końce, aby nadzienie nie wypadło z ciasta.
Krok 16:
Wykonujemy ukośne cięcia wzdłużne na rolce, aby warstwy i wypełnienie były widoczne. W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Posmaruj bułkę ubitym jajkiem na wierzchu. Do smarowania takiej rolki wystarczy połowa surowego jaja kurzego. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz roladę przez około 20 minut, aż będzie złoty. Roladę podajemy do stołu, gdy trochę ostygnie, aby goście nie poparzyli się stopionym serem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g