Rolada z ciasta francuskiego z serem

szybka i pyszna bułka z ciasta francuskiego z serem i ziołami! Czasami chcesz na herbatę jakieś niezwykłe wypieki z niesłodzonym nadzieniem, ale nie chcesz długo majstrować przy jej przygotowaniu. Rolada z ciasta francuskiego z serem i ziołami to świetna opcja na taką okazję. Obecność gotowego ciasta francuskiego w zapasach zawsze pomoże. Nadzienie z twardego sera i świeżych ziół również nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, wystarczy kilka minut, aby zetrzeć i pokroić. Ale smak takiej bułki nie pozostawi nikogo obojętnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 37 % 20 g
węglowodany 46 % 25 g
305 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania takiej bułki wymagane jest minimum składników, zwłaszcza jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego w sklepie. Możesz przygotować ciasto francuskie w domu i zamrozić do przyszłego użytku w zamrażarce, a następnie od czasu do czasu rozmrozić i użyć do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Patrzymy na konsystencję ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki. Ciasto dzielimy również na 4 równe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto kilkakrotnie zwijamy kopertą i za każdym razem zwijamy wałkiem do ciasta. Wkładamy do zamrażarki do przechowywania lub przystępujemy do przygotowywania z niej produktów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wystarczy jedna warstwa ciasta francuskiego, aby zrobić jedną bułkę. Ciasto rozmrażamy i zwijamy w cienką prostokątną warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Twardy ser można wziąć dowolną odmianę według smaku i dostępności. Ale lepiej jest użyć bardziej słonego rodzaju sera, wtedy nadzienie nie będzie musiało być dodawane. Twardy ser zetrzyj na średniej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Świeże warzywa można również wziąć ze względu na smak i dostępność. Lepiej jednak użyć zestawu ziół: pietruszki, kopru, kolendry, bazylii i tak dalej. Wtedy smak nadzienia będzie bardzo niezwykły, aromatyczny i bogaty, a każdy, kto spróbuje takiego wypieku, znajdzie w nim szczególnie przyjemną aromatyczną nutę. Świeże zioła są dobrze myte pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć i drobno posiekaj nożem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż starty ser na cieście równą warstwą na całym obwodzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż umyte i wysuszone warzywa na warstwie sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie zwijamy rolkę, obracając końce, aby nadzienie nie wypadło z ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wykonujemy ukośne cięcia wzdłużne na rolce, aby warstwy i wypełnienie były widoczne. W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Posmaruj bułkę ubitym jajkiem na wierzchu. Do smarowania takiej rolki wystarczy połowa surowego jaja kurzego. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz roladę przez około 20 minut, aż będzie złoty. Roladę podajemy do stołu, gdy trochę ostygnie, aby goście nie poparzyli się stopionym serem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy