ciasto z makiem serwetka babci

pyszne i bardzo piękne ciasto - dekoracja stołu każdej gospodyni domowej. Zwodniczo złożony wygląd ciasta. Ale w rzeczywistości przygotowanie go wcale nie jest trudne.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 67 % 29 g
209 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drożdże zalewamy ciepłą wodą (nie wyższą niż 40 stopni), dodajemy cukier i szczyptę mąki. Pozostawmy na pół godziny. Przesiej mąkę ze zjeżdżalnią. Włóż ciasto do środka, wymieszaj. Stopniowo dodawaj jajka, mleko, masło. Na koniec-olej roślinny. Ciasto nie powinno być kruche. Wysyłamy go do ciepłego miejsca na 30 minut. Ugniatamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto pasuje, przygotowujemy do niego nadzienie. Mak gotujemy w mleku lub wodzie, dodając 3 łyżki cukru. Sól płyn. Następnie podziel ciasto na części (na dwa ciasta), rozwałkuj obie części i posmaruj masłem. Rozłóż mak na powierzchni ciasta. Z ciasta formujemy bułkę. Odetnij końce rolki po obu stronach. Zwiń rolkę w pierścień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą ostrego noża lub nożyczek do gotowania wykonujemy nacięcia na całej rolce od zewnątrz, nie przecinając do końca około 1,5-2 cm. Odliczamy dwa nacięte kawałki, obracamy trzeci na górę. I tak na całej bułce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wykręcamy przycięte końce rolki i tworzymy róże. Kładziemy jedną różę na środku, drugą na górze. Bułkę zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piec ciasto przez 20 minut.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy