skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec placki z ryżem z zieloną cebulą i jajkiem w piekarniku? Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Przygotuj ciasto: - wlej suche drożdże 2GR do głębokiej miski. Wlać lekko rozgrzaną, ciepłą wodę-pozostawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto będzie gęste, tak powinno być-to norma.
Krok 4:
Przykryj miskę folią spożywczą, na wierzchu serwetką. Pozostaw w cieple na 2,5 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć z puszystą czapką i wkrótce zacznie opadać.
Krok 5:
Składniki na ciasto.
Krok 6:
Przygotowanie ciasta: - drożdże 4GR.. zalać ciepłą wodą 100ml., pozostawić do rozpuszczenia przez 5 minut.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszaj, podważając widelcem od krawędzi do środka.
Krok 8:
Ubij jajka w misce widelcem, aż będą gładkie. Wlać 2 łyżki. l., pozostaw je do smarowania ciast na wierzchu. / Włóż do lodówki, ale wyjmij wcześniej, aby jajko było ciepłe/.
Krok 9:
Wlej resztę jajka do ciasta.
Krok 10:
Dodaj ciepłe masło / kostki /. Wymieszać.
Krok 11:
Wlej ożywione drożdże, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dopóki jednorodność nie zadziała, to norma.
Krok 12:
W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.
Krok 13:
Ugniataj na stole przez 10 minut, lekko posmaruj ręce i stół bezwonnym olejem roślinnym. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj mąkę, ale bardzo stopniowo - nie wbijaj ciasta / + - 20gr/. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne.
Krok 14:
Czysta głęboka miska jest łatwa do nasmarowania olejem roślinnym. Umieść zaokrąglone ciasto, przykryj folią i serwetką i pozostaw na 1,5 - 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągu. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa, przy 45-50 stopniach drożdże giną/.
Krok 15:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie: - drobno posiekaj jajka na twardo i zieloną cebulę, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj stopione i schłodzone masło / lub 2 łyżki śmietany / dla lepkości i poprawy smaku, dobrze wymieszaj. Jak zrobić nadzienie, Zobacz zdjęcia krok po kroku tutaj :https://1000.menu/cooking/27367-ris-yaica-luk-nachinka-dlya-pirojkovinfo
Krok 16:
Gotowe ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Jest bardzo delikatny, reaguje na najmniejszy dotyk. Zdjęcie pokazuje, jak krawędzie zaczęły opadać, wystarczyło usunąć film. Teraz nie zapomnij i wyjmij pozostawione jajko z lodówki, w odpowiednim czasie będzie miało temperaturę pokojową.
Krok 17:
Lekko ugniatając kształt bochenka, przekrój na pół. Usuń jedną część, przykryj folią. Podziel drugą część na 12 mniej więcej równych kawałków po 43-45 gramów. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 24 placki, dwie duże standardowe blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm.
Krok 18:
Zaokrąglając każdy kawałek ciasta, ściskając krawędzie w dół, rozwałkuj Kolobok na stole./ Ciasto będzie wydawać się mało, ale ciasta nadal będą rosły, a gotowe są w sam raz/. Połóż bułki na stole, przykryj folią i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 19:
Rozciągnij każdą bułkę rękami lub wałkiem do ciasta o grubości około 0,6-0,7 cm jeśli ciasto się klei, odkurz stół mąką, wolę lekko posmarować olejem roślinnym. Odwróć tortillę / odwrotna strona jest idealnie płaska, a ciasta będą piękniejsze / i rozłóż nadzienie na środku 1 łyżki.L. ze zjeżdżalnią. Dobrze ściśnij krawędzie. Najpierw na środku, potem na jednym końcu, a następnie od środka na drugi koniec.
Krok 20:
Nasmaruj blachę do pieczenia lub włóż papier, matę. Weź ciasto w ręce, jeszcze raz wybacz szew i lekko zmiksuj go w owal / zwłaszcza ciasta ze słodkim nadzieniem/. Rozłóż szew w dół w odległości od siebie, ciasta rosną zdrowo. Więc uformuj wszystkie 12 sztuk. Przykryj je folią / Wytnij torbę / i pozostaw na 30 do 40 minut. Jak pasuje, dodaj 2 łyżeczki do pozostawionego jajka. ciepłe mleko, poluzuj i delikatnie posmaruj placki.
Krok 21:
Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż się zarumieni. Gotowe do smarowania zwykłą wodą i przykrycia serwetką. Wkrótce zmiękną, ostygną i na pewno zachwycą cię swoim smakiem. Jeśli gotujesz z różnymi nadzieniami, zmień kształt pasztecika lub szwu, aby wiedzieć, który z czym. Smacznego !
aby ciasto wyszło, konieczne jest prawidłowe odmierzenie produktów, co stanowi połowę sukcesu.
płynnymi potrawami należy napełniać szklanki i łyżki aż do krawędzi.
produkty sypkie nakłada się "zjeżdżalnią", a górę usuwa się nożem. Konieczne jest napełnianie naczyń bez ubijania i ubijania, bez uprzedniego poluzowania. Dotyczy to zwłaszcza mąki. Zmierzyć, a następnie przesiać. Konieczne jest użycie specjalnych miarek i łyżek, wagi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g