placki z ryżem z zieloną cebulą i jajkiem w piekarniku

pieczone placki drożdżowe są zawsze miękkie i przewiewne! Z bujnego, wszechstronnego ciasta z ulubionym nadzieniem. Jest to bardzo wygodne, gdy z jednego ciasta można przygotować blachę do pieczenia z niesłodzonym nadzieniem, a następnie drugą blachę do pieczenia ze słodkim. Zwykle to robię, to ciasto nie zawiodło. I zmieniam nadzienia w zależności od sezonu i aplikacji w rodzinie, ale temat jajka i cebuli jest spożywany przez wszystkich z hukiem, możesz nawet nie pytać, jak oczywiste jest nie tylko u nas... Pyszne !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 2-8 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 65 % 34 g
259 kcal
IG: 3 / 29 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec placki z ryżem z zieloną cebulą i jajkiem w piekarniku? Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: - wlej suche drożdże 2GR do głębokiej miski. Wlać lekko rozgrzaną, ciepłą wodę-pozostawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto będzie gęste, tak powinno być-to norma.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj miskę folią spożywczą, na wierzchu serwetką. Pozostaw w cieple na 2,5 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć z puszystą czapką i wkrótce zacznie opadać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki na ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie ciasta: - drożdże 4GR.. zalać ciepłą wodą 100ml., pozostawić do rozpuszczenia przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszaj, podważając widelcem od krawędzi do środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka w misce widelcem, aż będą gładkie. Wlać 2 łyżki. l., pozostaw je do smarowania ciast na wierzchu. / Włóż do lodówki, ale wyjmij wcześniej, aby jajko było ciepłe/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej resztę jajka do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciepłe masło / kostki /. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ożywione drożdże, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dopóki jednorodność nie zadziała, to norma.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniataj na stole przez 10 minut, lekko posmaruj ręce i stół bezwonnym olejem roślinnym. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj mąkę, ale bardzo stopniowo - nie wbijaj ciasta / + - 20gr/. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czysta głęboka miska jest łatwa do nasmarowania olejem roślinnym. Umieść zaokrąglone ciasto, przykryj folią i serwetką i pozostaw na 1,5 - 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągu. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa, przy 45-50 stopniach drożdże giną/.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie: - drobno posiekaj jajka na twardo i zieloną cebulę, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj stopione i schłodzone masło / lub 2 łyżki śmietany / dla lepkości i poprawy smaku, dobrze wymieszaj. Jak zrobić nadzienie, Zobacz zdjęcia krok po kroku tutaj :https://1000.menu/cooking/27367-ris-yaica-luk-nachinka-dlya-pirojkovinfo

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Jest bardzo delikatny, reaguje na najmniejszy dotyk. Zdjęcie pokazuje, jak krawędzie zaczęły opadać, wystarczyło usunąć film. Teraz nie zapomnij i wyjmij pozostawione jajko z lodówki, w odpowiednim czasie będzie miało temperaturę pokojową.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko ugniatając kształt bochenka, przekrój na pół. Usuń jedną część, przykryj folią. Podziel drugą część na 12 mniej więcej równych kawałków po 43-45 gramów. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 24 placki, dwie duże standardowe blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zaokrąglając każdy kawałek ciasta, ściskając krawędzie w dół, rozwałkuj Kolobok na stole./ Ciasto będzie wydawać się mało, ale ciasta nadal będą rosły, a gotowe są w sam raz/. Połóż bułki na stole, przykryj folią i pozostaw na 5-10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozciągnij każdą bułkę rękami lub wałkiem do ciasta o grubości około 0,6-0,7 cm jeśli ciasto się klei, odkurz stół mąką, wolę lekko posmarować olejem roślinnym. Odwróć tortillę / odwrotna strona jest idealnie płaska, a ciasta będą piękniejsze / i rozłóż nadzienie na środku 1 łyżki.L. ze zjeżdżalnią. Dobrze ściśnij krawędzie. Najpierw na środku, potem na jednym końcu, a następnie od środka na drugi koniec.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Nasmaruj blachę do pieczenia lub włóż papier, matę. Weź ciasto w ręce, jeszcze raz wybacz szew i lekko zmiksuj go w owal / zwłaszcza ciasta ze słodkim nadzieniem/. Rozłóż szew w dół w odległości od siebie, ciasta rosną zdrowo. Więc uformuj wszystkie 12 sztuk. Przykryj je folią / Wytnij torbę / i pozostaw na 30 do 40 minut. Jak pasuje, dodaj 2 łyżeczki do pozostawionego jajka. ciepłe mleko, poluzuj i delikatnie posmaruj placki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż się zarumieni. Gotowe do smarowania zwykłą wodą i przykrycia serwetką. Wkrótce zmiękną, ostygną i na pewno zachwycą cię swoim smakiem. Jeśli gotujesz z różnymi nadzieniami, zmień kształt pasztecika lub szwu, aby wiedzieć, który z czym. Smacznego !

aby ciasto wyszło, konieczne jest prawidłowe odmierzenie produktów, co stanowi połowę sukcesu.
płynnymi potrawami należy napełniać szklanki i łyżki aż do krawędzi.
produkty sypkie nakłada się "zjeżdżalnią", a górę usuwa się nożem. Konieczne jest napełnianie naczyń bez ubijania i ubijania, bez uprzedniego poluzowania. Dotyczy to zwłaszcza mąki. Zmierzyć, a następnie przesiać. Konieczne jest użycie specjalnych miarek i łyżek, wagi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy