skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wstępnie spłucz, a następnie namocz rodzynki i suszone śliwki.
Krok 3:
Przygotuj ciasto na ciasta. Pocieramy jajka cukrem.
Krok 4:
Dodaj stopione masło, wymieszaj.
Krok 5:
W ciepłym kefirze gasimy sodę i wlewamy do ciasta.
Krok 6:
Następnie dodaj mąkę w częściach i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na trzy części, w 1. części dodajemy posiekane śliwki, w 2. rodzynkach, w 3. kakao i orzechach lub nasionach.
Krok 8:
Następnie posmaruj formę olejem i piecz każdą część przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem. Ubij zmiękczone masło, a następnie wlej skondensowane mleko i śmietanę, kontynuując ubijanie, aż będzie gładkie. Włóż krem do lodówki, aby zgęstniał.
Krok 10:
Ciasta pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 11:
Posmaruj schłodzone ciasta kremem.
Krok 12:
Teraz dekorujemy ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 13:
Napełniamy strzykawkę cukierniczą kremem, wystawiamy kwiaty lub wieżyczki.
Krok 14:
Następnie pokroiłem cukierki czekoladowe na 8 części i odsłoniłem kremowe kwiaty na środku. Możesz odsłonić kawałki orzechów, najpierw zanurzając je w rozpuszczonej czekoladzie. Umieść ciasto w lodówce, aby zestalić śmietanę i zaimpregnować.
Krok 15:
Smacznego dla wszystkich!
w naszej rodzinie to ciasto jest uwielbiane ze względu na różnorodność smaków, dzięki zawartym w nim składnikom. Ten przepis jest również piękny, ponieważ opcje kombinacji są prawie nieograniczone: zamiast rodzynek można dodać na przykład suszone morele, a orzechy mogą być za każdym razem inne: orzechy włoskie, leśne, migdały, orzechy nerkowca. Zmieniając w ten sposób kombinacje smakowe, będziesz cieszyć się nowymi smakami. A wszystko to według jednego prostego przepisu.
ciasto ogólne jest dla nas najsmaczniejszym deserem! I możesz go ozdobić, jak chcesz i ze składników, które są obecnie w domu.
ciasto będzie godną ucztą dla Twoich gości, dekorując świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g