Proste ciasto jagodowe

ciasto jest przygotowywane w dwóch rachunkach, uzasadniając swoją nazwę. Jagody można delikatnie wymieszać z ciastem, jednak podczas pieczenia ciasto unosi się, a ciężkie jagody opadają, więc mieszanie odbywa się już podczas pieczenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 27 % 18 g
węglowodany 62 % 41 g
359 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie z jagód, potrzebujemy: mieszanki dowolnych jagód( mam białe, czerwone i czarne porzeczki i agrest; możesz również użyć wiśni, wiśni, truskawek, malin, jagód i innych jagód do smaku); cukier i mąka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody, umyj i osusz. Posyp jagody cukrem i skrobią. Skrobia może być używana zarówno jako ziemniak, jak i kukurydza. Kukurydza jest bardziej neutralna w smaku i praktycznie nie czuje się w cieście. Ale skrobię kukurydzianą należy wziąć 1,5 razy więcej niż skrobię ziemniaczaną, tj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, cukru, jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia i spłaszczyć. Jeśli forma jest silikonowa, tak jak moja, nie trzeba jej smarować olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem, kakao lub cykorią. Smacznego!

inna opcja gotowania: najpierw włóż część ciasta do formy. Rozłóż wszystkie jagody na wierzchu i przykryj drugą częścią ciasta.

domowe ciasto jagodowe to wszechstronny deser, który równie dobrze ozdobi świąteczną ucztę i będzie miłym dodatkiem do wieczornej herbaty. Ponadto jagody używane do nadzienia, zarówno świeże, jak i mrożone, są źródłem witamin i cennych dla zdrowia pierwiastków.

takie ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najbardziej podoba mi się to ciasto zaraz po ugotowaniu. Z ciepłym mlekiem to tylko przejadanie się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy