skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz. Aby przygotować nadzienie z jagód, potrzebujemy: mieszanki dowolnych jagód( mam białe, czerwone i czarne porzeczki i agrest; możesz również użyć wiśni, wiśni, truskawek, malin, jagód i innych jagód do smaku); cukier i mąka.
Krok 2:
Posortuj jagody, umyj i osusz. Posyp jagody cukrem i skrobią. Skrobia może być używana zarówno jako ziemniak, jak i kukurydza. Kukurydza jest bardziej neutralna w smaku i praktycznie nie czuje się w cieście. Ale skrobię kukurydzianą należy wziąć 1,5 razy więcej niż skrobię ziemniaczaną, tj.
Krok 3:
Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód.
Krok 4:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, cukru, jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli.
Krok 5:
Połącz miękkie masło z cukrem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 6:
Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości.
Krok 7:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia i spłaszczyć. Jeśli forma jest silikonowa, tak jak moja, nie trzeba jej smarować olejem.
Krok 10:
Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Podawaj z herbatą, kawą, mlekiem, kakao lub cykorią. Smacznego!
inna opcja gotowania: najpierw włóż część ciasta do formy. Rozłóż wszystkie jagody na wierzchu i przykryj drugą częścią ciasta.
domowe ciasto jagodowe to wszechstronny deser, który równie dobrze ozdobi świąteczną ucztę i będzie miłym dodatkiem do wieczornej herbaty. Ponadto jagody używane do nadzienia, zarówno świeże, jak i mrożone, są źródłem witamin i cennych dla zdrowia pierwiastków.
takie ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najbardziej podoba mi się to ciasto zaraz po ugotowaniu. Z ciepłym mlekiem to tylko przejadanie się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g