chrupiące pieczywo

lekkie, niskokaloryczne pieczywo o przyjemnym smaku. Chrupiące pieczywo przygotowywane jest na bazie mąki żytniej, zawiera otręby, nasiona, sezam. Wszystko to sprawia, że są niezwykle zdrową opcją na przekąskę. Pieczywo dobrze nadaje się do serwowania zimnych przekąsek, takich jak pasztety, pasty, niektóre sałatki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 56 % 19 g
161 kcal
IG: 5 / 53 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podana ilość żywności wystarczy na dwie blachy do pieczenia bardzo cienkich bochenków lub na jedną, ale wyższą, miękką w środku. Podczas pieczenia ważne jest, aby podczas pieczenia uważnie obserwować cieńsze pieczywo, aby się nie przypaliło. W dużej, przestronnej misce umieść odpowiednią ilość mąki żytniej. Dodaj drobną sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj otręby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż odpowiednią ilość płatków owsianych instant. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj nasiona słonecznika, trochę sezamu, możesz również dodać kilka zdrowych nasion lnu. Jeszcze raz wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz w kawałkach, ciągle mieszając, wlewamy wodę. Będzie stopniowo wchłaniany. Rezultatem powinna być miękka lepka masa, bardziej przypominająca owsiankę pszenną. Powstałą masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli papier jest wysokiej jakości, nie ma potrzeby smarowania go olejem, ale w razie wątpliwości lepiej nasmarować powierzchnię olejem roślinnym B/zapachowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masę należy rozłożyć na blasze do pieczenia tak cienką, jak to możliwe. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Nawet może się również okazać, jeśli wykopiesz warstwę drugim arkuszem papieru i rozwałkujesz "owsiankę" przez papier do wymaganej grubości. Następnie usuń tę warstwę papieru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponieważ masa jest bardzo delikatna, nie będzie można jej pokroić na części, więc po prostu zarysowujemy miejsca przyszłych cięć, po prostu naciskając nożem lub łopatką, bez mieszania. Powinieneś uzyskać gładkie, nie pływające rowki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy. Gotowe pieczywo powinno wyschnąć na wierzchu, przestać przyklejać się do rąk i równomiernie ciemnieć. Jeszcze gorące chrupiące pieczywo należy przeciąć do końca, aby oddzielić plastry od siebie i ostudzić.

świetne pieczywo z chrupiącą skórką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g

Podobne przepisy