skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podana ilość żywności wystarczy na dwie blachy do pieczenia bardzo cienkich bochenków lub na jedną, ale wyższą, miękką w środku. Podczas pieczenia ważne jest, aby podczas pieczenia uważnie obserwować cieńsze pieczywo, aby się nie przypaliło. W dużej, przestronnej misce umieść odpowiednią ilość mąki żytniej. Dodaj drobną sól.
Krok 2:
Dodaj otręby.
Krok 3:
Włóż odpowiednią ilość płatków owsianych instant. Wymieszać.
Krok 4:
Dodaj nasiona słonecznika, trochę sezamu, możesz również dodać kilka zdrowych nasion lnu. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
Teraz w kawałkach, ciągle mieszając, wlewamy wodę. Będzie stopniowo wchłaniany. Rezultatem powinna być miękka lepka masa, bardziej przypominająca owsiankę pszenną. Powstałą masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli papier jest wysokiej jakości, nie ma potrzeby smarowania go olejem, ale w razie wątpliwości lepiej nasmarować powierzchnię olejem roślinnym B/zapachowym.
Krok 6:
Masę należy rozłożyć na blasze do pieczenia tak cienką, jak to możliwe. Możesz to zrobić za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Nawet może się również okazać, jeśli wykopiesz warstwę drugim arkuszem papieru i rozwałkujesz "owsiankę" przez papier do wymaganej grubości. Następnie usuń tę warstwę papieru.
Krok 7:
Ponieważ masa jest bardzo delikatna, nie będzie można jej pokroić na części, więc po prostu zarysowujemy miejsca przyszłych cięć, po prostu naciskając nożem lub łopatką, bez mieszania. Powinieneś uzyskać gładkie, nie pływające rowki.
Krok 8:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy. Gotowe pieczywo powinno wyschnąć na wierzchu, przestać przyklejać się do rąk i równomiernie ciemnieć. Jeszcze gorące chrupiące pieczywo należy przeciąć do końca, aby oddzielić plastry od siebie i ostudzić.
świetne pieczywo z chrupiącą skórką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g