Klasyczne babeczki w foremkach

porcjowane babeczki, świetne na świąteczny stół. Klasyczne babeczki w foremkach są przygotowywane w piekarniku. Do ciasta nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Aby masło stało się miękkie, należy je wcześniej wyjąć z lodówki. W razie potrzeby zamiast proszku do pieczenia można dodać gaszoną sodę oczyszczoną. Takie miękkie i porowate babeczki podawane są na stół z różnymi napojami, najczęściej jest to herbata, kompot lub kawa.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 78 % 58 g
329 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Ubij jajka z cukrem mikserem, aż będą gładkie.
2. Dodaj zmiękczone masło, ubij.
3. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj ciasto.
4. Wlej ciasto do papierowych lub silikonowych foremek, musisz wypełnić 2/3 części.
5. Babeczki piecze się w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Podawaj na stole na ciepło, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi jagodami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy