skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić azerbejdżańską baklawę? Przede wszystkim przygotuj produkty do nadzienia. W sumie do baklawy potrzebujesz 400 gramów orzechów włoskich (jąder). Wybierz całe połówki i ćwiartki do dekoracji,a resztę posiekaj. Na zdjęciu specjalna tarka do orzechów (działa na zasadzie maszynki do mięsa i sieka orzechy bez wyciskania z nich oleju). Jeśli go nie masz, obróć orzechy w maszynce do mięsa lub w siekaczu.
Krok 2:
Posiekaj niewielką część orzechów na grubą kruszonkę. Wymieszaj wszystkie orzechy do nadzienia razem.
Krok 3:
Dodaj cukier do orzechów i wymieszaj. Do nadzienia rozpuść masło w dowolny sposób i pozwól mu ostygnąć.
Krok 4:
W ciepłym czajniku umieść szczyptę szafranu.
Krok 5:
Napełnij gorącą wodą i pozostaw do zaparzenia.
Krok 6:
Zagotuj syrop (w domu nazywa się to sorbetem). Jak zrobić syrop? Wlej cukier do rondla i wlej wodę do syropu. Podpal, zagotuj wodę i zagotuj syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 7:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko do temperatury 37-38 stopni, Dodaj do niego drożdże, cukier i mąkę, wymieszaj. Przykryj miskę ciasta i odstaw na 20 minut.
Krok 8:
W misce do wyrabiania ciasta (lub w misce miksera do ciasta) umieść wszystkie płynne składniki ciasta, sól i dodaj ciasto. Roztopić i ostudzić masło do ciasta lub zamiast tego wziąć warzywo.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 10:
Zagnieść ciasto.
Krok 11:
Ugniataj trochę ciasto na stole, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Przenieś ciasto do miski i pozostaw na 10-20 minut. Nie musisz czekać, aż się pojawi.
Krok 13:
Dodaj wodę szafranową z zaparzacza do gotowego ciepłego syropu (2-3 łyżeczki takiej wody na szklankę syropu). Wymieszaj i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 14:
Podziel ciasto na 14 części, a następnie połącz cztery z nich parami. Otrzymasz 10 małych Kolobok i 2 duże. Duże - dla górnej i dolnej warstwy.
Krok 15:
Nasmaruj formę (blachę do pieczenia, patelnię) do baklawy masłem (można margaryną, ale nie olejem roślinnym).
Krok 16:
Rozwałkuj, aby dopasować kształt dużego gingerbread man. Ten przepis jest przeznaczony do okrągłego kształtu o średnicy 24-26 cm.
Krok 17:
Przenieś zwiniętą warstwę do formy i wyprostuj krawędzie.
Krok 18:
Posmaruj ciasto masłem (które wcześniej stopiłeś i schłodziłeś, 200 gramów).
Krok 19:
Posyp ciasto odrobiną nadzienia orzechowego z cukrem. Dolna warstwa nie jest mocno posypana i natłuszczona, aby w przypadku pęknięcia ciasta nadzienie nie wyciekło, a Baklava się nie przypaliła.
Krok 20:
Teraz na zmianę rozwałkuj wszystkie małe koloboki, aby dopasować je do kształtu.
Krok 21:
Przenieś do formy, rozciągnij do krawędzi, dociśnij do dolnych warstw.
Krok 22:
Posmaruj olejem.
Krok 23:
Obficie posyp nadzieniem orzechowym. Rozłóż nadzienie równo między wszystkimi warstwami baklawy.
Krok 24:
Zrób górną warstwę z drugiego dużego Koloboka. Rozwałkuj z marginesem, przykryj baklawę, ładnie wsuń krawędzie z boku. Wierzchnia warstwa nie musi być (jeszcze) smarowana.
Krok 25:
Pokrój baklawę najpierw na 4 części, a następnie na 8.
Krok 26:
Następnie pokrój każdy kawałek osobno, wykonując cięcia jak na zdjęciu, równolegle do cięć. W ten sposób uzyskuje się te same romby.
Krok 27:
Aby uzyskać ładną skórkę, dodaj 1-2 łyżki do żółtka. l. Woda szafranowa z zaparzacza i dobrze wymieszaj. Jeśli pozostaną grudki żółtka-spalą się na baklawie, będzie brzydko.
Krok 28:
Posmaruj baklawę żółtkiem z szafranem.
Krok 29:
Połóż nakrętkę na każdym rombie i lekko dociśnij.
Krok 30:
Teraz polej baklawę pozostałymi 100 gramami masła. Dobrze rozprowadź masło na baklawie, przechylając formę, tak jak w przypadku nalewania naleśników na patelnię.
Krok 31:
Włóż baklawę do nagrzanego piekarnika i gotuj w 180 stopniach przez 40-45 minut na złoty kolor. Pokrój gorącą baklawę wzdłuż linii, napełnij zimnym syropem (sorbetem) i pozostaw do zaparzenia.
Krok 32:
Można świętować, smakować i leczyć. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g