Wanka kręcona

ciasto o smaku dzieciństwa dla początkujących! Vanka curly-ciasto pochodzi ze Związku Radzieckiego. Są to czasy, kiedy w sklepach nie było zbyt wiele słodyczy, a do przygotowania tego prostego ciasta na bazie biszkoptu i kwaśnej śmietany nie było potrzebnych wiele produktów, a produkty były ogólnie dostępne. Ciasto otrzymało taką nazwę, ponieważ Vanka była najczęstszą nazwą w momencie pojawienia się przepisu na to ciasto, a "Kręcone", ponieważ kawałki ciemnego biszkoptu w śmietanie wyglądają jak loki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 73 % 41 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij trzy jajka do blendera, dodaj do nich cukier i ubij w pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do mieszanki (użyj ciepłego kefiru, wystarczy wcześniej wyjąć go z lodówki). Jeszcze raz ubijamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę, wymieszaj i odstaw mieszaninę na dosłownie pięć minut, aż pojawią się bąbelki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie podziel mieszaninę na dwie części, jedną pozostaw w misce blendera, drugą wlej do osobnej miski. W jednym dodaj połowę mąki (50g).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drugi to mąka i kakao.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie (znikną grudki), konsystencja jest uzyskiwana jako gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do dwóch form o tej samej wielkości, uprzednio nasmarowanych masłem (tylko dno).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz ciasta (piecz je przez około 25 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotowujemy krem. Jeśli nie ma gotowego cukru pudru, zmielimy w nim cukier w młynku do kawy. Ubij śmietanę ze zmiękczonym masłem, cukrem pudrem i szczyptą waniliny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krem powinien zwiększyć objętość i stać się bujny. Włóż do lodówki na 20 minut, aby ostygnąć i zgęstnieć. Robimy polewę czekoladową. Wlej mleko do dzbanka do kawy, podgrzej, wrzuć do niego czekoladę połamaną na małe kawałki, ciągle mieszaj łyżką, aż chipsy czekoladowe całkowicie się rozpuszczą i zamienią w płynną czekoladę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe ciasta z piekarnika, pozwól im nieco ostygnąć w formach. Wyjmujemy, wycinamy ciasta o rozmiarze na talerzu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Białe ciasto będzie podstawą ciasta, resztę ciasta kroimy w kostki o wielkości 1 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój ciemne ciasto w kostki o wielkości około 1 centymetra.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż kostki ciasta do miski ze śmietaną, wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Biała baza-ciasto smarujemy kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Łyżką rozłóż kostki ze śmietaną na białej podstawie ze zjeżdżalnią.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej resztę kremu i płynną czekoladę na wierzch. Ciasto dobrze namoczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy