skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Wbij trzy jajka do blendera, dodaj do nich cukier i ubij w pianę.
Krok 3:
Wlej kefir do mieszanki (użyj ciepłego kefiru, wystarczy wcześniej wyjąć go z lodówki). Jeszcze raz ubijamy.
Krok 4:
Dodaj sodę, wymieszaj i odstaw mieszaninę na dosłownie pięć minut, aż pojawią się bąbelki.
Krok 5:
Następnie podziel mieszaninę na dwie części, jedną pozostaw w misce blendera, drugą wlej do osobnej miski. W jednym dodaj połowę mąki (50g).
Krok 6:
Drugi to mąka i kakao.
Krok 7:
Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie (znikną grudki), konsystencja jest uzyskiwana jako gęsta śmietana.
Krok 8:
Wlej ciasto do dwóch form o tej samej wielkości, uprzednio nasmarowanych masłem (tylko dno).
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz ciasta (piecz je przez około 25 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem).
Krok 10:
W międzyczasie przygotowujemy krem. Jeśli nie ma gotowego cukru pudru, zmielimy w nim cukier w młynku do kawy. Ubij śmietanę ze zmiękczonym masłem, cukrem pudrem i szczyptą waniliny.
Krok 11:
Krem powinien zwiększyć objętość i stać się bujny. Włóż do lodówki na 20 minut, aby ostygnąć i zgęstnieć. Robimy polewę czekoladową. Wlej mleko do dzbanka do kawy, podgrzej, wrzuć do niego czekoladę połamaną na małe kawałki, ciągle mieszaj łyżką, aż chipsy czekoladowe całkowicie się rozpuszczą i zamienią w płynną czekoladę.
Krok 12:
Wyjmij gotowe ciasta z piekarnika, pozwól im nieco ostygnąć w formach. Wyjmujemy, wycinamy ciasta o rozmiarze na talerzu.
Krok 13:
Białe ciasto będzie podstawą ciasta, resztę ciasta kroimy w kostki o wielkości 1 cm.
Krok 14:
Pokrój ciemne ciasto w kostki o wielkości około 1 centymetra.
Krok 15:
Włóż kostki ciasta do miski ze śmietaną, wymieszaj.
Krok 16:
Biała baza-ciasto smarujemy kremem.
Krok 17:
Łyżką rozłóż kostki ze śmietaną na białej podstawie ze zjeżdżalnią.
Krok 18:
Wlej resztę kremu i płynną czekoladę na wierzch. Ciasto dobrze namoczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podajemy z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g