skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę grecką z kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie można rozpocząć od opatrunku. Tradycyjnie do sałatki greckiej używa się oliwy z oliwek,ale można wziąć dowolną roślinę.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, czarny pieprz i sól. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki zgodnie z listą. Liście sałaty można zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.
Krok 4:
Filet z kurczaka sól, pieprz. Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą miękkie, około 25 minut.
Krok 5:
Schłodzić gotowy filet, pokroić w cienkie plasterki. W razie potrzeby zamiast pieczenia można gotować filety w osolonej wodzie lub smażyć na patelni.
Krok 6:
Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół. Możesz zastąpić wiśnie zwykłymi pomidorami, które należy pokroić w plasterki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 8:
Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 9:
Pokrój ser w drobną kostkę. Ser można zastąpić fetą lub Sirtaki. Lub inny miękki ser, na przykład mozzarella, Adyghe, twaróg lub topiony krem; jednak w tym przypadku sałatka będzie oparta na języku greckim.
Krok 10:
Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.
Krok 11:
Usuń oliwki z solanki i osusz.
Krok 12:
Połóż umyte liście sałaty na talerzu. Na wierzch ułóż plasterki fileta z kurczaka, ogórka i papryki, pomidory i czerwoną cebulę.
Krok 13:
Rozłóż ser i oliwki na wierzchu. Polej sałatkę dressingiem. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i możesz podać sałatkę do stołu. Smacznego!
kurczaka można zastąpić filetem z indyka.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g