Sałatka grecka z kurczakiem klasyczna

proste, jasne, obfite, świąteczne, ze świeżych warzyw! Grecka klasyczna sałatka z kurczakiem jest znana na całym świecie. W tym przepisie soczyste danie ze świeżych, chrupiących warzyw z serem jest uzupełnione delikatnym mięsem z kurczaka zapiekanym z przyprawami w folii. Dzięki niemu sałatka okazuje się bardziej satysfakcjonująca i smaczniejsza!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę grecką z kurczakiem? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie można rozpocząć od opatrunku. Tradycyjnie do sałatki greckiej używa się oliwy z oliwek,ale można wziąć dowolną roślinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, czarny pieprz i sól. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki zgodnie z listą. Liście sałaty można zastąpić gotową mieszanką liści sałaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka sól, pieprz. Zawiń filety w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą miękkie, około 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowy filet, pokroić w cienkie plasterki. W razie potrzeby zamiast pieczenia można gotować filety w osolonej wodzie lub smażyć na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół. Możesz zastąpić wiśnie zwykłymi pomidorami, które należy pokroić w plasterki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój miąższ w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ser w drobną kostkę. Ser można zastąpić fetą lub Sirtaki. Lub inny miękki ser, na przykład mozzarella, Adyghe, twaróg lub topiony krem; jednak w tym przypadku sałatka będzie oparta na języku greckim.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń oliwki z solanki i osusz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż umyte liście sałaty na talerzu. Na wierzch ułóż plasterki fileta z kurczaka, ogórka i papryki, pomidory i czerwoną cebulę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ser i oliwki na wierzchu. Polej sałatkę dressingiem. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i możesz podać sałatkę do stołu. Smacznego!

kurczaka można zastąpić filetem z indyka.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy