makrela w folii z warzywami

pyszne połączenie warzyw i ryb pieczonych razem. Makrela to jedna z najbardziej wszechstronnych ryb, której nie można zepsuć bez względu na to, jak ją ugotujesz. Jest wspaniały słony, marynowany, smażony lub pieczony. Teraz chcę zaoferować pieczenie makreli w folii z warzywami: ziemniakami, marchewką, cebulą i zielonym groszkiem. Natychmiast otrzymasz pełny pyszny obiad. A dzięki wielokolorowym warzywom - również bardzo kolorowym.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 46 % 11 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane składniki do pieczenia makreli z warzywami w folii. Możesz użyć dowolnych warzyw, ale proponuję spróbować tej konkretnej firmy. Groszek domowy mrożony, marchewka i cebula średniej wielkości. Z majonezem jest bardzo smaczny, ale można go zastąpić kwaśną śmietaną lub wykluczyć. Ser jest twardy. Ryba mrożona, średniej wielkości (400 gr.)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę na pół pierścienia, marchewkę w paski, ziemniaki na pół koła. Ugotowane warzywa smażyć na patelni na oleju przez kilka minut, aby lekko się zrumieniły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj groszek, nie musisz go rozmrażać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj rybę, usuń wszystkie wnętrzności, wykonując nacięcie na brzuchu. Opłucz całą rybę pod bieżącą wodą, osusz serwetką lub ręcznikiem papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj formę, w której ryba będzie gotowana z warzywami, folią, aby były boki. Połóż smażone ziemniaki, marchewkę i cebulę na folii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp równomiernie umytym zielonym groszkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż przygotowaną makrelę na warzywach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp solą, pieprzem, a także przyprawami. Lepiej wybrać przyprawy, które podkreślą smak ryby i oczywiście według własnego gustu. Posmaruj ryby i warzywa majonezem. Majonez można wykluczyć lub zastąpić kwaśną śmietaną, ale z nim okaże się bardziej soczysty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź na powierzchni ryby, włóż część do środka i na wszystkie warzywa. Przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 30-40 minutach wyjmij makrelę z warzywami z piekarnika, usuń folię i włóż do piekarnika bez górnej warstwy folii, aż warzywa i ryby będą gotowe (kolejne 15-20 minut).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową rybę z piekarnika. Jeśli planowane jest podawanie bez porcji, rybę należy pokroić na kawałki. Do każdego talerza włożyć warzywa, ułożyć kawałki ryby i posypać świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy