skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane składniki do pieczenia makreli z warzywami w folii. Możesz użyć dowolnych warzyw, ale proponuję spróbować tej konkretnej firmy. Groszek domowy mrożony, marchewka i cebula średniej wielkości. Z majonezem jest bardzo smaczny, ale można go zastąpić kwaśną śmietaną lub wykluczyć. Ser jest twardy. Ryba mrożona, średniej wielkości (400 gr.)
Krok 2:
Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę na pół pierścienia, marchewkę w paski, ziemniaki na pół koła. Ugotowane warzywa smażyć na patelni na oleju przez kilka minut, aby lekko się zrumieniły.
Krok 3:
Umyj groszek, nie musisz go rozmrażać.
Krok 4:
Umyj rybę, usuń wszystkie wnętrzności, wykonując nacięcie na brzuchu. Opłucz całą rybę pod bieżącą wodą, osusz serwetką lub ręcznikiem papierowym.
Krok 5:
Przykryj formę, w której ryba będzie gotowana z warzywami, folią, aby były boki. Połóż smażone ziemniaki, marchewkę i cebulę na folii.
Krok 6:
Posyp równomiernie umytym zielonym groszkiem.
Krok 7:
Połóż przygotowaną makrelę na warzywach.
Krok 8:
Posyp solą, pieprzem, a także przyprawami. Lepiej wybrać przyprawy, które podkreślą smak ryby i oczywiście według własnego gustu. Posmaruj ryby i warzywa majonezem. Majonez można wykluczyć lub zastąpić kwaśną śmietaną, ale z nim okaże się bardziej soczysty.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź na powierzchni ryby, włóż część do środka i na wszystkie warzywa. Przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut.
Krok 10:
Po 30-40 minutach wyjmij makrelę z warzywami z piekarnika, usuń folię i włóż do piekarnika bez górnej warstwy folii, aż warzywa i ryby będą gotowe (kolejne 15-20 minut).
Krok 11:
Wyjmij gotową rybę z piekarnika. Jeśli planowane jest podawanie bez porcji, rybę należy pokroić na kawałki. Do każdego talerza włożyć warzywa, ułożyć kawałki ryby i posypać świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g