gulasz z kaczki na zimę w domu

puszka gulaszu zimą to prawdziwy ratownik. Przygotowanie domowego gulaszu na zimę to dobry pomysł. W końcu we właściwym czasie pozwoli Ci to mieć pod ręką wysokiej jakości bazę na obfity lunch. Wystarczy uzupełnić taki gulasz, na przykład gotowanymi ziemniakami i smażoną cebulą, i można go podać.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 16 g
tłuszcze 70 % 38 g
węglowodany 0 % 0 g
404 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj kaczkę, uwolnij ją od skóry i nadmiaru tłuszczu. Do gulaszu przydatne są kawałki bez kości. Idealna jest pierś i inne, mniejsze kawałki tuszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso w porcje. Kawałki kaczki nie powinny być zbyt mokre po umyciu. Jeśli jest nadmiar wilgoci, musisz ją usunąć ręcznikiem papierowym. Włóż kaczkę do suchej miski. Sól i pieprz mięso do smaku, dokładnie wymieszaj. Dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na około godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puszki pod przyszłym gulaszem należy wcześniej umyć i wysuszyć. Następnie połóż przyprawy na dnie każdego słoika. Położyłem mały liść laurowy, jeden pączek goździka i jeden groszek ziela angielskiego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż przygotowane kawałki kaczki do słoików. Staraj się układać kawałki ciasno, aby między nimi nie było dużych wnęk powietrznych. Ale nie ma potrzeby nadmiernego ubijania mięsa. Puszki powinny być wypełnione w dwóch trzecich całkowitej objętości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z kawałka folii złożonej na pół uformuj rodzaj wieczka na słoiki i mocno dociśnij je do szyjek, starając się osiągnąć względną szczelność. Umieść słoiki na blasze do pieczenia, również wcześniej pokrytej folią spożywczą. I wyślij gulasz do zimnego piekarnika. Dopiero po załadowaniu słoików włącz piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Czas gotowania wynosi dwie godziny. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę

po upieczeniu nie wyciągaj słoików powinny lekko ostygnąć.
w tym czasie wyciągnij pokrywki i zamknij słoiki w zwykły sposób: zakrętką lub pod rolką.
zawiń gulasz i ostudź go.
w przypadku tego przepisu nie trzeba wstępnie sterylizować słoików, ponieważ mięso jest w nich układane na surowo, odpowiednio, każda sterylność jest natychmiast naruszana.
ale podczas długiego pieczenia sterylność zostanie automatycznie przywrócona.
jedna z puszek została natychmiast skosztowana bez zwijania się na zimę. Gulasz z kaczki okazał się delikatny, rozpływający się w ustach. Umiarkowanie słony i pikantny. Z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi ogórkami zimą będzie objadanie się.
słoiki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy