zgniłe ciasto Klasyczne kikut

proste, smaczne i ciekawe w dekoracji ciasto! Sama nazwa ciasta "zgniły pień" mówi wiele, swoją nazwę otrzymał nie tylko ze względu na projekt w postaci pnia, ale także kruchość i porowatość, szarobrązowy kolor ciasta, który jest podobny do kory i drewna starych pni. A oryginalne cechy ciasta uzyskuje się dzięki prostym i niedrogim składnikom-to śmietana i dżem. Przygotowanie ciasta jest dość proste i szybkie, ale okazuje się bardzo skuteczne. Takie ciasto zajmie godne miejsce nawet na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 78 % 45 g
270 kcal
IG: 9 / 4 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do pieczenia ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut, aby lekko puchły. Spuść wodę, wysusz suszone owoce na ręczniku papierowym i drobno posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej śmietanę do jednej głębokiej miski, lepiej wziąć śmietanę nie więcej niż 20% tłuszczu, aby nie była gęsta. Możesz zastąpić śmietanę kefirem, lepiej użyć kefiru nie jednodniowego, który został zakupiony w sklepie kilka dni temu. Dodaj łyżeczkę sody do miski ze śmietaną, wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 20 minut. Mieszanina zacznie bulgotać i zwiększy swoją objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie wbij jaja kurze do innej głębokiej miski. Wlej określoną ilość cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż masa się zwiększy i utworzy pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane suszone owoce do miski z mieszanką jajeczną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dżem. Wymieszaj mieszaninę, aby składniki się rozdzieliły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę z sodą do miski z mieszanką jajeczną. Wszystko ponownie wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna. Wlej przesianą mąkę na części, zagniatając ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak biszkopt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem lub przykryj pergaminem. Wlej ciasto do formy, włóż do piekarnika na 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość biszkoptu należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, wykałaczką. Na wyjściu powinien być suchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotuj śmietanę. Włóż śmietanę do miski, dodaj wanilinę, cukier i ubij śmietanę mikserem lub trzepaczką, aż masa wzrośnie. Śmietanę wkładamy do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzony biszkopt dzieli się na trzy części, suche krawędzie można odciąć nożem i wykorzystać do dekoracji ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarujemy każdą część ciasta z jednej strony kwaśną śmietaną, pozwalamy mu leżeć, moczyć w śmietanie, ponownie smarujemy śmietaną i zaczynamy zbierać ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pierwsze ciasto zwijamy w rolkę, drugi kawałek ciasta zawijamy w pierwszy, a także robimy z trzecim ciastem. Na Zewnątrz ciasta owijamy papierem pergaminowym, wyjmujemy półfabrykat ciasta na godzinę w lodówce, aby zestalił się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, usuwamy papier, dekorujemy ciasto do smaku okruchami ciasta, orzechami, makiem, miętą, jagodami lub grzybami ze słodyczy, imitując stary pień.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odstawiamy ciasto do lodówki i podajemy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy