skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do pieczenia ciasta. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut, aby lekko puchły. Spuść wodę, wysusz suszone owoce na ręczniku papierowym i drobno posiekaj nożem.
Krok 2:
Wlej śmietanę do jednej głębokiej miski, lepiej wziąć śmietanę nie więcej niż 20% tłuszczu, aby nie była gęsta. Możesz zastąpić śmietanę kefirem, lepiej użyć kefiru nie jednodniowego, który został zakupiony w sklepie kilka dni temu. Dodaj łyżeczkę sody do miski ze śmietaną, wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 20 minut. Mieszanina zacznie bulgotać i zwiększy swoją objętość.
Krok 3:
W międzyczasie wbij jaja kurze do innej głębokiej miski. Wlej określoną ilość cukru.
Krok 4:
Ubij mikserem lub ręczną trzepaczką, aż masa się zwiększy i utworzy pianę.
Krok 5:
Dodaj posiekane suszone owoce do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 6:
Wlej dżem. Wymieszaj mieszaninę, aby składniki się rozdzieliły.
Krok 7:
Wlej śmietanę z sodą do miski z mieszanką jajeczną. Wszystko ponownie wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna. Wlej przesianą mąkę na części, zagniatając ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak biszkopt.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem lub przykryj pergaminem. Wlej ciasto do formy, włóż do piekarnika na 25 minut.
Krok 9:
Gotowość biszkoptu należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, wykałaczką. Na wyjściu powinien być suchy.
Krok 10:
Gdy ciasto ostygnie, przygotuj śmietanę. Włóż śmietanę do miski, dodaj wanilinę, cukier i ubij śmietanę mikserem lub trzepaczką, aż masa wzrośnie. Śmietanę wkładamy do lodówki.
Krok 11:
Schłodzony biszkopt dzieli się na trzy części, suche krawędzie można odciąć nożem i wykorzystać do dekoracji ciasta.
Krok 12:
Smarujemy każdą część ciasta z jednej strony kwaśną śmietaną, pozwalamy mu leżeć, moczyć w śmietanie, ponownie smarujemy śmietaną i zaczynamy zbierać ciasto.
Krok 13:
Pierwsze ciasto zwijamy w rolkę, drugi kawałek ciasta zawijamy w pierwszy, a także robimy z trzecim ciastem. Na Zewnątrz ciasta owijamy papierem pergaminowym, wyjmujemy półfabrykat ciasta na godzinę w lodówce, aby zestalił się.
Krok 14:
Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, usuwamy papier, dekorujemy ciasto do smaku okruchami ciasta, orzechami, makiem, miętą, jagodami lub grzybami ze słodyczy, imitując stary pień.
Krok 15:
Odstawiamy ciasto do lodówki i podajemy.
Krok 16:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g