skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dzień pierwszy. Dzielimy jajka na białka i żółtka, żółtka wkładamy do osobnego pojemnika, dokręcamy folią i chowamy w lodówce, białka należy zakwasić, to znaczy przechowywać w temperaturze pokojowej przez co najmniej 12 lub 24 godziny, w tym czasie białka zakwaszą się lub zestarzeją. Białka dzielimy na dwa pojemniki po 4 sztuki, na każde ciasto osobno, również mocno dokręcamy folią i pozostawiamy w pokoju.temp. lepiej tam, gdzie jest cieplej, potrzebujesz 30-40 sekund.
Krok 2:
Dzień drugi-pieczemy ciasta. Przygotowałem ciasto na każde ciasto osobno, ponieważ mam stary mikser i dość trudno jest dobrze ubić 8 białek, jeśli pozwalają na to twoje możliwości techniczne, możesz przygotować ciasto na 2 ciasta jednocześnie, pod warunkiem, że będziesz piec razem, ponieważ takie ciasto nie jest przeznaczone do przestoju, po ugniataniu należy je natychmiast upiec.
Krok 3:
Aby upiec jedno ciasto, musimy wymieszać cukier w pojemniku (2 łyżki stołowe należy odłożyć na bok, dodamy ten cukier podczas ubijania białek), mąkę i posiekane orzechy, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Ubijamy białka, zaczynamy ubijać przy najniższych obrotach, a wraz ze wzrostem objętości białek zwiększamy prędkość.
Krok 5:
Gdy tylko białka zamienią się w gęstą masę, dodaj odłożone 2 łyżki.l. cukier i ubij na twarde szczyty (sprawdzam to bardzo prosto, jeśli odwrócisz miskę, białka pozostaną na miejscu, tylko uważaj, aby białka nie wypadły na stół).
Krok 6:
Wanilia.
Krok 7:
Gdy białka zostaną ubite, dodaj ziarno połowy wanilii
Krok 8:
I suchą mieszankę, najlepiej w porcjach,
Krok 9:
I mieszaj delikatnymi, ale szybkimi ruchami, aż będą gładkie.
Krok 10:
Bardzo ważne jest, aby masa osiadła jak najmniej i nie straciła swojej objętości. Gotowe ciasto układamy w przygotowanej formie (dno i boki formy wykładamy papierem i dokładnie smarujemy masłem, ponieważ takie ciasta bardzo lubią się męczyć). Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 150C przez około 1,5 godziny, gotowe ciasto powinno być całkowicie suche, obserwuj je, aby nie wyschło.
Krok 11:
Czasami zdarza się, że ciasto jest całkowicie suche na wierzchu, a kiedy wyciągasz je z formy, okazuje się, że na dole jest jeszcze lekko wilgotne, a następnie po prostu włóż ciasto na papier, ale bez formy trochę wyschnie. Gotowe ciasta odstawiamy na 12 godzin. (w praktyce próbowałem nie stać, okazuje się nie gorzej, ale tylko ciasta są bardziej kruche).
Krok 12:
Dzień trzeci-przygotowujemy krem i zbieramy ciasto. Do ciasta Kijowskiego-użyj kremu maślanego Charlotte, jest to bardzo smaczny krem, przygotowuje się go w dwóch etapach, najpierw przygotowuje się część budyniową na żółtkach, a następnie do ubitego masła wprowadza się zaparzone żółtka.
Krok 13:
W przypadku części budyniowej wyjmujemy z lodówki nasze zapomniane żółtka, dodajemy cukier i nalewkę waniliową(na tym etapie trochę oszołomiłem, lepiej byłoby dodać wanilię po ugotowaniu, a nie wcześniej, jeśli użyjesz cukru waniliowego, dodaj krem w dowolnym momencie przygotowania).
Krok 14:
Wszystko dobrze wymieszaj, nie musisz szczególnie ubijać masy, po prostu spróbuj rozpuścić cukier tak bardzo, jak to możliwe, a przy okazji możesz mieszać w tym samym rondlu, w którym gotujemy, po co brudzić dodatkową miskę.
Krok 15:
Teraz wprowadzamy mleko do żółtek, dodaję zimne, ale przegotowane. Wymieszaj wszystko i wyślij na średni ogień. Gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, ile to zajmie, nie mogę powiedzieć, ale zajęło mi to 10 minut.
Krok 16:
Jest to bardzo ważne, nie pozwól, aby masa się zagotowała, w przeciwnym razie żółtka zwiną się, a otrzymasz słodką jajecznicę i będziesz musiał ją po prostu wyrzucić, doprowadzić tylko do pierwszych bąbelków. Bardzo wygodnie jest również sprawdzić gotowość kremu, jeśli przesuniesz palcem po łopatce, której przeszkadzasz, a powstały rowek nie skleja się, ale pozostaje ścieżką, więc krem jest gotowy (na zdjęciu widać, ale sprawdź ostrożnie, ponieważ krem jest bardzo gorący!).
Krok 17:
Gotową część parzoną pozwól całkowicie ostygnąć! Jest to ważne, jeśli do oleju zostanie dodana ciepła mieszanina, po prostu wypłynie. Gdy część kremu ostygnie, gotuj dalej. Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste, a teraz w małych porcjach (1-2 łyżki stołowe) dodaj krem,
Krok 18:
Dokładnie ubijając za każdym razem, w razie potrzeby do kremu można dodać 1-2 łyżki.l. koniak.
Krok 19:
To wszystko krem jest gotowy.
Krok 20:
Jeśli chcesz udekorować ciasto, tak jak ja, teraz dzielimy krem na trzy części-pierwsza to gdzieś 3 łyżki.L. na dekoracje kwiatów, liści itp., druga część to 5-6 łyżek. l. Dodaj do niego 1 - 1,5 S. L. kakao, będzie to krem czekoladowy do powlekania górnej i krawędzi ciasta, reszta pójdzie do smarowania ciast na środku.
Krok 21:
Zbieramy ciasto-układamy jedno ciasto, smarujemy je białym kremem, przykrywamy drugim.
Krok 22:
Nasmaruj górę i boki kremem czekoladowym, zostało mi trochę kremu i zrobiłem z niego obramowanie wzdłuż krawędzi za pomocą torby cukierniczej.
Krok 23:
Posypujemy brzegi ciasta pokruszonymi orzechami, a na wierzchu z resztek kremu rysujemy to, czego dusza zapragnie, nie mam jeszcze wiele do zrobienia, więc ozdobiłem je kwiatami))) z góry przepraszam za ich wygląd, wciąż się uczę)
Krok 24:
To wszystko ciasto jest gotowe! Pozwalamy mu namoczyć, minimum kilka godzin lub możesz zostawić na noc, w tym czasie ciasta trochę zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g