skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W przypadku szarlotek odpowiednie są kwaśne jabłka o grubej skórce. Świetnie, jeśli znajdziesz Antonovkę lub Bohatera. Mam zeszłoroczną Antonovkę, która jest doskonale zachowana.
Krok 2:
Najpierw zróbmy jabłka karmelowe. Pokrój jedno jabłko w kliny o grubości około 5 mm.
Krok 3:
Na nieprzywierającej patelni roztop masło.
Krok 4:
Ułóż plasterki jabłka i gotuj na średnim ogniu, aż będą złote, najpierw z jednej strony. Około 5-7 minut. Następnie ostrożnie odwróć każdy plasterek. Smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Posyp jabłka 2 łyżkami cukru. Zmniejsz ogień, poczekaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 6:
Odwróć patelnię, aby każdy klin pokrył się karmelem. Jabłka staną się prawie przezroczyste, ale jednocześnie doskonale utrzymają swój kształt.
Krok 7:
W misce do wyrabiania ciasta wymieszaj mleko, jajka, sól. Ubić. Do tego celu najlepiej użyć trzepaczki, mikser nie będzie działał.
Krok 8:
Dodaj pozostały cukier i jeszcze raz ubij. Jeśli lubisz pikantne wypieki, nadszedł czas, aby dodać do ciasta aromatyczne przyprawy. Cynamon, wanilia, goździki i gałka muszkatołowa są świetne.
Krok 9:
Przesiej mąkę. Polecam nie zaniedbywać tego procesu. Dzięki Przesiewaniu gotowe wypieki są bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystko. Jak widać, ciasto jest dość płynne.
Krok 11:
Pozostałe jabłka pokrój również w cienkie plasterki. Skórki nie można obrać.
Krok 12:
Włóż jabłko do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Przygotuj żaroodporną formę. Jeśli twoja forma jest nieprzywierająca lub silikonowa, możesz jej nie smarować. Jeśli forma jest zwykła, nasmaruj ją dowolnym olejem roślinnym.
Krok 14:
Na wierzch ładnie ułóż karmelowe jabłka. Aby wierzch jabłek się nie przypalił, w ciągu pierwszych 20 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Krok 15:
Ciasto lekko schłodzić i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g