karmelizowane ciasto jabłkowe

pachnące i delikatne, łatwe do zrobienia ciasto! Łatwa do zrobienia, aromatyczna szarlotka ozdobiona karmelowymi jabłkami jest idealna na rodzinne przyjęcie herbaciane. Przepis jest bardzo przystępny, a ciasto ma zrównoważony smak!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 76 % 25 g
160 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W przypadku szarlotek odpowiednie są kwaśne jabłka o grubej skórce. Świetnie, jeśli znajdziesz Antonovkę lub Bohatera. Mam zeszłoroczną Antonovkę, która jest doskonale zachowana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zróbmy jabłka karmelowe. Pokrój jedno jabłko w kliny o grubości około 5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na nieprzywierającej patelni roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż plasterki jabłka i gotuj na średnim ogniu, aż będą złote, najpierw z jednej strony. Około 5-7 minut. Następnie ostrożnie odwróć każdy plasterek. Smaż przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp jabłka 2 łyżkami cukru. Zmniejsz ogień, poczekaj, aż cukier się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć patelnię, aby każdy klin pokrył się karmelem. Jabłka staną się prawie przezroczyste, ale jednocześnie doskonale utrzymają swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce do wyrabiania ciasta wymieszaj mleko, jajka, sól. Ubić. Do tego celu najlepiej użyć trzepaczki, mikser nie będzie działał.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pozostały cukier i jeszcze raz ubij. Jeśli lubisz pikantne wypieki, nadszedł czas, aby dodać do ciasta aromatyczne przyprawy. Cynamon, wanilia, goździki i gałka muszkatołowa są świetne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę. Polecam nie zaniedbywać tego procesu. Dzięki Przesiewaniu gotowe wypieki są bardziej puszyste i przewiewne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystko. Jak widać, ciasto jest dość płynne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostałe jabłka pokrój również w cienkie plasterki. Skórki nie można obrać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż jabłko do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj żaroodporną formę. Jeśli twoja forma jest nieprzywierająca lub silikonowa, możesz jej nie smarować. Jeśli forma jest zwykła, nasmaruj ją dowolnym olejem roślinnym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch ładnie ułóż karmelowe jabłka. Aby wierzch jabłek się nie przypalił, w ciągu pierwszych 20 minut pieczenia przykryj wierzch ciasta folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto lekko schłodzić i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy