leniwy sernik z twarogiem

pyszne wypieki dla tych, którzy lubią szybkie i jasne przepisy! Leniwy sernik z twarogiem nie jest tak trudny do przygotowania. Wielokolorowe kandyzowane owoce dodają dodatkowej słodyczy zwykłym wypiekom i nadają mu świąteczny wygląd!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 58 % 26 g
223 kcal
IG: 4 / 4 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwy sernik z twarogiem? Bardzo szybko! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną, jasną pianę. Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy i rozjaśnić się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej i ponownie ubij. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, sól i ponownie ubij masę, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być gruby, ale płynny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Twaróg nie jest suchy ani grudkowaty. Im grubszy twaróg, tym smaczniejsze będzie nadzienie. Użyłam twarogu w brykietach. Nie trzeba go dodatkowo ugniatać ani wycierać przez sito. Cukier waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj kandyzowane owoce nożem. Mam różne kandyzowane owoce. Jeśli chcesz, możesz ich w ogóle nie dodawać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce włóż twaróg, jajko, cukier i cukier waniliowy. Ubij masę mikserem, aż będzie gładka. Jeśli twój twaróg jest suchy, z twardymi ziarnami, lepiej ubić wszystko w stacjonarnym blenderze zamiast miksera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kandyzowane owoce do masy twarogowej. Nadzienie twarogowe nie powinno być płynne, o gęstszej konsystencji niż ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę o średnicy 22-24 cm pergaminem i olejem. Wlej ciasto do formy i spłaszcz. Ostrożnie umieść nadzienie twarogowe na środku. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 55-60 minut. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy