skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwy sernik z twarogiem? Bardzo szybko! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą, przewiewną, jasną pianę. Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy i rozjaśnić się.
Krok 3:
Dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej i ponownie ubij. Lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 15% i więcej.
Krok 4:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, sól i ponownie ubij masę, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej.
Krok 5:
Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być gruby, ale płynny.
Krok 6:
Teraz przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Lepiej jest wziąć twaróg o zawartości tłuszczu od 5% i więcej. Twaróg nie jest suchy ani grudkowaty. Im grubszy twaróg, tym smaczniejsze będzie nadzienie. Użyłam twarogu w brykietach. Nie trzeba go dodatkowo ugniatać ani wycierać przez sito. Cukier waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny.
Krok 7:
Drobno posiekaj kandyzowane owoce nożem. Mam różne kandyzowane owoce. Jeśli chcesz, możesz ich w ogóle nie dodawać.
Krok 8:
W misce włóż twaróg, jajko, cukier i cukier waniliowy. Ubij masę mikserem, aż będzie gładka. Jeśli twój twaróg jest suchy, z twardymi ziarnami, lepiej ubić wszystko w stacjonarnym blenderze zamiast miksera.
Krok 9:
Dodaj kandyzowane owoce do masy twarogowej. Nadzienie twarogowe nie powinno być płynne, o gęstszej konsystencji niż ciasto.
Krok 10:
Przykryj formę o średnicy 22-24 cm pergaminem i olejem. Wlej ciasto do formy i spłaszcz. Ostrożnie umieść nadzienie twarogowe na środku. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 55-60 minut. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g