rogaliki z ciasta francuskiego z gotowanym skondensowanym mlekiem

pyszne, pachnące, na domowe przyjęcie herbaciane! Rogaliki z ciasta francuskiego przyszły do nas z kuchni francuskiej, a my gotujemy je z gotowanym skondensowanym mlekiem. Uzupełniając filiżankę herbaty lub kawy takim ciastem na śniadanie, możesz ustawić nastrój na cały dzień. Z nadzieniami możesz eksperymentować według własnych upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 65 % 43 g
348 kcal
IG: 49 / 0 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z gotowanym skondensowanym mlekiem? Aby je przygotować, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego lub przygotować je samodzielnie. Gotowe ciasto jest sprzedawane zamrożone, więc wcześniej wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż warstwę ciasta francuskiego na stole lekko posypanym mąką. Następnie pokrój go w trójkąty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj trochę każdy trójkąt i połóż trochę gotowanego skondensowanego mleka na szerokiej części. Przekręć w bajgle. Sam gotuję skondensowane mleko. Aby to zrobić, wystarczy gotować zamknięty słoik zwykłego skondensowanego mleka we wrzącej wodzie przez 2 godziny. A następnie całkowicie ostudzić. Ale możesz użyć gotowanego skondensowanego mleka ze sklepu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż gotowe bajgle na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie posmaruj powierzchnię wszystkich rogalików żółtkiem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 do 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe rogaliki będą miały piękny złoty kolor. Ta ilość ciasta daje 16 małych krussanów. Jeśli chcesz zrobić duże rogaliki, pokrój ciasto na większe segmenty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe rogaliki ostudź trochę i poczęstuj się. Na Zewnątrz mają apetytową, chrupiącą skórkę, a wewnątrz miękkie ciasto z soczystym nadzieniem. Możesz posypać je trochę cukrem pudrem. Smacznego!

podczas pieczenia rogalików z ciasta francuskiego w kuchni unosi się niepowtarzalny aromat świeżych, domowych wypieków. Przygotowują się bardzo prosto i szybko, więc mogą być świetnym początkiem dnia.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy