Klasyczne babeczki czekoladowe z innym kolorowym kremem

Ciasto czekoladowe i krem Tęczowy! Czym nie jest sen?! Gotujemy?! Takie babeczki to świetny powód, aby zadowolić dzieci, mężów i gości... w końcu wszyscy jesteśmy dziećmi w głębi duszy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 38 % 28 g
węglowodany 57 % 42 g
418 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce do ciasta włóż miękkie masło i cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze zmiel, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kefir i ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okaże się bujną i bardzo smaczną masą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Możesz dodać szczyptę soli dla pikanterii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj kokilki i włóż do nich ciasto. Wychodzi 16-18 babeczek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe babeczki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Babeczki są porowate i miękkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby uzyskać krem, ubij miękkie masło z cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj cukier waniliowy i ubij dalej, aż będzie gładki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Stopniowo dodawaj wodę i ubijaj za każdym razem, aż będzie gładka. Woda sprawia, że krem nie jest tak tłusty i lżejszy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podziel krem na porcje i dodaj barwnik.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W torbie umieść krem w segmentach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj babeczki.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy