skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulebiaka z mięsem? Przygotuj żywność, przede wszystkim do ciasta. Jak zrobić ciasto? Do ciepłego mleka dodaj cukier, sól i suche drożdże. Mieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże będą musiały fermentować, rosnąć z czapką.
Krok 2:
Dodaj jajka i stopione masło, wymieszaj. Przeczytaj o tym, jak stopić masło na końcu przepisu. Zacznij stopniowo mieszać przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj mieszaninę trzepaczką, a następnie ugniataj rękami. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.
Krok 3:
Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przykryj go plastikową torbą lub ręcznikiem i podgrzej na półtorej godziny, po godzinie zgnieść i ponownie odstawić.
Krok 4:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Rozgrzej olej na małym ogniu, usmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do cebuli mięso mielone, sól, przyprawy do smaku, wymieszaj i kontynuuj smażenie. Gotuj, aż płyn wyparuje. Następnie schłodzić nadzienie do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkować w warstwę, na środku której ułożyć nadzienie mięsne. Przykryj go z jednej strony ciastem. Pokrój drugą stronę nożem w paski, aby uzyskać wzór.
Krok 6:
Przeplataj kulebyakę paskami ciętej części, posmaruj wierzch ubitym jajkiem i włóż do piekarnika. Włącz piekarnik na 180 stopni, a następnie zmniejsz do 160. Kulebyaka będzie się stopniowo podnosić, gdy piekarnik się nagrzeje.
Krok 7:
Piecz kulebyaka z mięsem do zrumienienia, 30-40 minut. Wyjmij gotową kulebyakę z piekarnika, spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i pozwól jej trochę się położyć, ostygnąć i wiotczeć. Następnie możesz podać go do stołu. Smacznego!
kulebyaki-zamknięte owalne ciasta, których przepisów jest wiele. Początkowo kulebyaki były złożone, z kilkoma warstwami nadzień oddzielonych od siebie naleśnikami. Nowoczesne kulebyaki są prostsze: z kilkoma warstwami lub ogólnie z jednym wspólnym mieszanym nadzieniem.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g