Kulebiaka z mięsem

bardzo piękne, bujne, apetyczne, pyszne! Kulebyaka z mięsem-zamknięte ciasto, w nadzieniu którego zastosowano mięso mielone z cebulą. Kulebiaka okazuje się piękna Na zewnątrz i soczysta w środku. Może być podawany na świątecznym stole i jako codzienne danie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 51 % 26 g
273 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kulebiaka z mięsem? Przygotuj żywność, przede wszystkim do ciasta. Jak zrobić ciasto? Do ciepłego mleka dodaj cukier, sól i suche drożdże. Mieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże będą musiały fermentować, rosnąć z czapką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajka i stopione masło, wymieszaj. Przeczytaj o tym, jak stopić masło na końcu przepisu. Zacznij stopniowo mieszać przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj mieszaninę trzepaczką, a następnie ugniataj rękami. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przykryj go plastikową torbą lub ręcznikiem i podgrzej na półtorej godziny, po godzinie zgnieść i ponownie odstawić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Rozgrzej olej na małym ogniu, usmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do cebuli mięso mielone, sól, przyprawy do smaku, wymieszaj i kontynuuj smażenie. Gotuj, aż płyn wyparuje. Następnie schłodzić nadzienie do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkować w warstwę, na środku której ułożyć nadzienie mięsne. Przykryj go z jednej strony ciastem. Pokrój drugą stronę nożem w paski, aby uzyskać wzór.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przeplataj kulebyakę paskami ciętej części, posmaruj wierzch ubitym jajkiem i włóż do piekarnika. Włącz piekarnik na 180 stopni, a następnie zmniejsz do 160. Kulebyaka będzie się stopniowo podnosić, gdy piekarnik się nagrzeje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz kulebyaka z mięsem do zrumienienia, 30-40 minut. Wyjmij gotową kulebyakę z piekarnika, spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i pozwól jej trochę się położyć, ostygnąć i wiotczeć. Następnie możesz podać go do stołu. Smacznego!

kulebyaki-zamknięte owalne ciasta, których przepisów jest wiele. Początkowo kulebyaki były złożone, z kilkoma warstwami nadzień oddzielonych od siebie naleśnikami. Nowoczesne kulebyaki są prostsze: z kilkoma warstwami lub ogólnie z jednym wspólnym mieszanym nadzieniem.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy