skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj produkty według listy. Rozmrozić ciasto filo bez rozpakowywania.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Połóż 20 gramów masła na suchej patelni, podgrzej. Umieść mięso mielone, smaż do lekkiego zrumienienia.
Krok 3:
Nadzienie solą, pieprzem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż na patelnię z przyprawami i aromatycznymi ziołami. Wszystko wymieszaj, podgrzej pod pokrywką przez 2 minuty na minimalnym ogniu.
Krok 4:
Pietruszkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. schłodzić nadzienie i wymieszać z ziołami.
Krok 5:
Pozostałe masło rozpuść w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę.
Krok 6:
Przygotuj wypełnienie. Włóż jajka do miski do mieszania, dodaj kefir o temperaturze pokojowej. Sól masę i ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 7:
Ułóż wszystkie arkusze ciasta filo w stos na twardej powierzchni. Przygotuj wilgotny (nie mokry)ręcznik. Otwarte arkusze wysychają w ciągu 2 minut i nie nadają się do gotowania. Posmaruj pierwszy arkusz stopionym masłem za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 8:
W naczyniu do ciasta ułóż arkusz ciasta, pozostawiając wolną krawędź. Podobnie umieść kolejne 3-4 naoliwione arkusze.
Krok 9:
Rozłóż połowę nadzienia na cieście.
Krok 10:
Zwiń arkusz filo jak szmatkę, namocz w wypełnieniu, lekko ściśnij.
Krok 11:
Losowo ułóż arkusze nasączone nadzieniem na mięsie.
Krok 12:
Rozłóż pozostałe nadzienie, rozprowadź na powierzchni.
Krok 13:
Ułóż wolne końce dolnych arkuszy na nadzieniu nasmaruj olejem.Pozostałe arkusze filo przyciąć do średnicy formy. Rozłóż na wierzchu ciasta, posmaruj masłem i lekko obróć krawędzie.
Krok 14:
Na wierzch wylej resztki wypełnienia. Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Krok 15:
Piec ciasto przez 25-35 minut, aż się zrumieni. Ciasto bardzo się powiększa, może pęknąć, ale po ostygnięciu osiada. Całkowicie ostudzić wypieki w formie. Przełóż na talerz do podania, lekko posmaruj masłem, udekoruj ziołami.
ciasto ozdobi Twój świąteczny stół i zachwyci Twoich bliskich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suszone pomidory - 186 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g