ciasto filo

pogłoski o złożoności pracy z testem Philo są wyraźnie przesadzone! Najcieńsze ciasto filo jest idealne do przygotowania ciasta francuskiego z dowolnym nadzieniem. Praca z nim to przyjemność, a ciasta mają chrupiącą bazę i delikatne nadzienie.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 32 % 15 g
300 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj produkty według listy. Rozmrozić ciasto filo bez rozpakowywania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Połóż 20 gramów masła na suchej patelni, podgrzej. Umieść mięso mielone, smaż do lekkiego zrumienienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nadzienie solą, pieprzem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, włóż na patelnię z przyprawami i aromatycznymi ziołami. Wszystko wymieszaj, podgrzej pod pokrywką przez 2 minuty na minimalnym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pietruszkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. schłodzić nadzienie i wymieszać z ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe masło rozpuść w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wypełnienie. Włóż jajka do miski do mieszania, dodaj kefir o temperaturze pokojowej. Sól masę i ubij trzepaczką, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż wszystkie arkusze ciasta filo w stos na twardej powierzchni. Przygotuj wilgotny (nie mokry)ręcznik. Otwarte arkusze wysychają w ciągu 2 minut i nie nadają się do gotowania. Posmaruj pierwszy arkusz stopionym masłem za pomocą silikonowej szczotki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do ciasta ułóż arkusz ciasta, pozostawiając wolną krawędź. Podobnie umieść kolejne 3-4 naoliwione arkusze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż połowę nadzienia na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń arkusz filo jak szmatkę, namocz w wypełnieniu, lekko ściśnij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Losowo ułóż arkusze nasączone nadzieniem na mięsie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż pozostałe nadzienie, rozprowadź na powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż wolne końce dolnych arkuszy na nadzieniu nasmaruj olejem.Pozostałe arkusze filo przyciąć do średnicy formy. Rozłóż na wierzchu ciasta, posmaruj masłem i lekko obróć krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch wylej resztki wypełnienia. Wyślij ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec ciasto przez 25-35 minut, aż się zrumieni. Ciasto bardzo się powiększa, może pęknąć, ale po ostygnięciu osiada. Całkowicie ostudzić wypieki w formie. Przełóż na talerz do podania, lekko posmaruj masłem, udekoruj ziołami.

ciasto ozdobi Twój świąteczny stół i zachwyci Twoich bliskich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 186   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy