Sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi z pieczonej wołowiny

to danie na poziomie restauracji jest łatwe do przygotowania w domu. Miałem w lodówce mały pęczek rukoli i kawałek mozzarelli, które trzeba było pilnie gdzieś przymocować. Tak powstała ta sałatka. Okazało się niezwykle smaczne. Połączenie pieczonej wołowiny z mozzarellą jest po prostu boskie. Połączenie rukoli, mozzarelli i wiśni nadaje sałatce włoski urok.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 11 % 4 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi z pieczonej wołowiny? Przygotuj składniki. Umyj rukolę, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz wołowinę do miękkości w piekarniku, smarując olejem roślinnym i posypując przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz). Mięso schłodzić i pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj mozzarellę na koreańskiej tarce lub pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Awokado umyj, obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop awokado sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz wołowinę, ser i awokado. Dopraw majonezem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż sałatkę na talerzu. Ułóż pomidory koktajlowe na wierzchu. Posyp rukolą i orzeszkami pinii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż pomidory koktajlowe na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp rukolą i orzeszkami pinii.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal / 100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy