skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi z pieczonej wołowiny? Przygotuj składniki. Umyj rukolę, osusz.
Krok 2:
Piecz wołowinę do miękkości w piekarniku, smarując olejem roślinnym i posypując przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz). Mięso schłodzić i pokroić w paski.
Krok 3:
Zetrzyj mozzarellę na koreańskiej tarce lub pokrój w paski.
Krok 4:
Pokrój pomidory w plasterki.
Krok 5:
Awokado umyj, obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Krok 6:
Skrop awokado sokiem z cytryny.
Krok 7:
W salaterce połącz wołowinę, ser i awokado. Dopraw majonezem i wymieszaj.
Krok 8:
Połóż sałatkę na talerzu. Ułóż pomidory koktajlowe na wierzchu. Posyp rukolą i orzeszkami pinii.
Krok 9:
Ułóż pomidory koktajlowe na wierzchu.
Krok 10:
Posyp rukolą i orzeszkami pinii.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal / 100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g