skład / składniki
metoda gotowania
najlepsi rzemieślnicy na świecie próbowali odtworzyć cudowne ciasto - tak powstało jak najbliżej, niesamowicie smaczne i delikatne ciasto.
używamy gotowego ciasta, więc po prostu wyjmujemy je z zamrażarki przed gotowaniem. Rozpoczynamy proces od kremu. Wlej wodę do rondla z grubymi dniami, dodaj cukier, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Lepiej nie zastępować zmielonej przyprawy, kij daje więcej smaku i aromatu, podczas gdy można go łatwo usunąć, a ciemne kropki nie pozostaną w kremie.
doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty i wyłączyć.
porcję mleka 130 ml łączymy z mąką, mieszamy widelcem, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka wylewamy na patelnię i wysyłamy do ognia. Uważnie monitorujemy proces ogrzewania, a gdy tylko mleko się zagotuje, wlej do niego mieszaninę mleka i mąki cienkim strumieniem. Ciągle mieszając gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Usuń cynamon z gotowanego syropu, wlej go do mieszanki mlecznej, nie przestając dobrze mieszać przyszłego kremu.
ubij żółtka w osobnej misce. Możesz użyć miksera, ale wystarczy trzepaczka. Wlej żółtka do śmietany, ciągle mieszaj, wyłącz po minucie i pozostaw do ostygnięcia.
ciasto, które już się rozmroziło, zwijamy w rolkę, nie zwijamy. Przygotowujemy foremki do babeczek. Idealnym rozwiązaniem są formy ceramiczne, ale zrobią to wszystkie (silikonowe, metalowe lub foliowe). Rozłóż ciasto na dnie i rozłóż je trochę na ściankach formy.
wlej niewielką ilość wcześniej przygotowanej śmietany do każdego ciasta i wyślij ciasta do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Cienka warstwa ciasta jest pieczona szybko, a krem powinien uzyskać złotą skórkę, więc włącz tryb konwekcji, jeśli taki istnieje. Gdy tylko Skórka się zarumieni, wyjmujemy ciasta z piekarnika.
posyp ciastka cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g