ciasto Pasztel de nata

Oryginalna pyszna słodycz z odległej Portugalii! Ciasto Pasztel de nata to deser, którego przepis nie został w pełni ujawniony. Oryginalna metoda przygotowania znana jest tylko kilku osobom w jednej małej cukierni. Warto spróbować zrobić ten słynny przysmak!
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 74 % 39 g
264 kcal
IG: 5 / 26 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najlepsi rzemieślnicy na świecie próbowali odtworzyć cudowne ciasto - tak powstało jak najbliżej, niesamowicie smaczne i delikatne ciasto.

używamy gotowego ciasta, więc po prostu wyjmujemy je z zamrażarki przed gotowaniem. Rozpoczynamy proces od kremu. Wlej wodę do rondla z grubymi dniami, dodaj cukier, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Lepiej nie zastępować zmielonej przyprawy, kij daje więcej smaku i aromatu, podczas gdy można go łatwo usunąć, a ciemne kropki nie pozostaną w kremie.

doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty i wyłączyć.

porcję mleka 130 ml łączymy z mąką, mieszamy widelcem, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka wylewamy na patelnię i wysyłamy do ognia. Uważnie monitorujemy proces ogrzewania, a gdy tylko mleko się zagotuje, wlej do niego mieszaninę mleka i mąki cienkim strumieniem. Ciągle mieszając gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.

Usuń cynamon z gotowanego syropu, wlej go do mieszanki mlecznej, nie przestając dobrze mieszać przyszłego kremu.

ubij żółtka w osobnej misce. Możesz użyć miksera, ale wystarczy trzepaczka. Wlej żółtka do śmietany, ciągle mieszaj, wyłącz po minucie i pozostaw do ostygnięcia.

ciasto, które już się rozmroziło, zwijamy w rolkę, nie zwijamy. Przygotowujemy foremki do babeczek. Idealnym rozwiązaniem są formy ceramiczne, ale zrobią to wszystkie (silikonowe, metalowe lub foliowe). Rozłóż ciasto na dnie i rozłóż je trochę na ściankach formy.

wlej niewielką ilość wcześniej przygotowanej śmietany do każdego ciasta i wyślij ciasta do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Cienka warstwa ciasta jest pieczona szybko, a krem powinien uzyskać złotą skórkę, więc włącz tryb konwekcji, jeśli taki istnieje. Gdy tylko Skórka się zarumieni, wyjmujemy ciasta z piekarnika.

posyp ciastka cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy