Babeczka Wiosenna
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
razem z proszkiem do pieczenia przesiej mąkę.
przetrzyj twaróg przez sito.
ubij zmiękczone masło z cukrem, wanilią. Dodaj twaróg do oleju i ubijaj przez kolejną minutę. Dodaj dwa jajka po jednym na raz, nadal ubijając.
dodaj mąkę do masy i zagniataj ciasto.
nasmaruj formę olejem, Rozgrzej piekarnik do 180C.
włóż trochę ciasta do formy, posyp suszonymi morelami na wierzchu,a następnie ponownie ciasto. Pieczemy przez około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
schłodzić gotowe wiosenne ciasto i posypać cukrem pudrem. Zamiast proszku można polać polewą cukrową.
przetrzyj twaróg przez sito.
ubij zmiękczone masło z cukrem, wanilią. Dodaj twaróg do oleju i ubijaj przez kolejną minutę. Dodaj dwa jajka po jednym na raz, nadal ubijając.
dodaj mąkę do masy i zagniataj ciasto.
nasmaruj formę olejem, Rozgrzej piekarnik do 180C.
włóż trochę ciasta do formy, posyp suszonymi morelami na wierzchu,a następnie ponownie ciasto. Pieczemy przez około 45-60 minut, w zależności od piekarnika.
schłodzić gotowe wiosenne ciasto i posypać cukrem pudrem. Zamiast proszku można polać polewą cukrową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g