skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie biszkoptu. Najpierw podgrzej mleko, do którego dodajemy masło. Teraz czekamy, aż masło się rozpuści i wyjmij z pieca.
Krok 3:
Osobno ubij jajka w puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, ubijaj przez co najmniej 5 minut.
Krok 4:
Kontynuując ubijanie, wlej mieszaninę mleka i masła.
Krok 5:
Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, ubij, aż będzie gładka.
Krok 6:
Ciasto jest dość grube i puszyste.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia (mam formę o średnicy 24 cm), wlej ciasto i piecz przez 40-50 minut, w zależności od piekarnika. Gotowość biszkoptu sprawdzamy szpikulcem, końcem noża lub wykałaczką.
Krok 8:
Przygotowanie wypełnienia. Wszystko jest bardzo proste-trzepaczką mieszamy trzy rodzaje mleka: skondensowane, skoncentrowane i śmietanę. Inne przepisy tego przepisu na mleko skondensowane wskazują 350 ml, czyli całą puszkę, ale dla mnie okazałoby się to słodko słodkie, więc podałem połowę puszki w ilości.
Krok 9:
Gdy biszkopt trochę ostygnie, znajdujemy naczynia, których rozmiar będzie nieco szerszy niż sam biszkopt. Wkładamy do niego biszkopt, którego powierzchnię dobrze przekłuwamy widelcem.
Krok 10:
Następnie wlej całe wypełnienie na biszkopt, aby całkowicie w nim unosił się i był dobrze nasycony. Wkładamy do lodówki na noc, biszkopt będzie moczony przez co najmniej 5 godzin.
Krok 11:
Namoczony biszkopt, wyjmij z formy, umieść na talerzu. Przygotuj krem: ubij śmietanę lub śmietanę z cukrem. Dekorujemy ciasto kremem i jagodami. Konsystencja ciasta jest gęsta, a jednocześnie porowata i soczysta, o mleczno-kremowym smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko - 138 kcal/100g