ciasto trzy mleko

a Ty próbowałeś ciasta o delikatnym mlecznym smaku, który rozpływa się w ustach! Oryginalna nazwa tego ciasta "Tres leches" jest tłumaczona z hiszpańskiego-trzy mleko. Chociaż według naszych pomysłów jest to bardziej ciasto niż ciasto, w razie potrzeby można je ozdobić jak ciasto. Cała atrakcja ciasta polega na tym, że będzie namoczone w nadzieniu mlecznym przez kilka godzin. Smak to wilgotny biszkopt o mlecznym smaku, który można zacienić dowolnym innym, dodając jagody lub owoce do kremu,a może czekoladę-kto lubi co!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 64 % 34 g
288 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie biszkoptu. Najpierw podgrzej mleko, do którego dodajemy masło. Teraz czekamy, aż masło się rozpuści i wyjmij z pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno ubij jajka w puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, ubijaj przez co najmniej 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie, wlej mieszaninę mleka i masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, ubij, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest dość grube i puszyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia (mam formę o średnicy 24 cm), wlej ciasto i piecz przez 40-50 minut, w zależności od piekarnika. Gotowość biszkoptu sprawdzamy szpikulcem, końcem noża lub wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie wypełnienia. Wszystko jest bardzo proste-trzepaczką mieszamy trzy rodzaje mleka: skondensowane, skoncentrowane i śmietanę. Inne przepisy tego przepisu na mleko skondensowane wskazują 350 ml, czyli całą puszkę, ale dla mnie okazałoby się to słodko słodkie, więc podałem połowę puszki w ilości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy biszkopt trochę ostygnie, znajdujemy naczynia, których rozmiar będzie nieco szerszy niż sam biszkopt. Wkładamy do niego biszkopt, którego powierzchnię dobrze przekłuwamy widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej całe wypełnienie na biszkopt, aby całkowicie w nim unosił się i był dobrze nasycony. Wkładamy do lodówki na noc, biszkopt będzie moczony przez co najmniej 5 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Namoczony biszkopt, wyjmij z formy, umieść na talerzu. Przygotuj krem: ubij śmietanę lub śmietanę z cukrem. Dekorujemy ciasto kremem i jagodami. Konsystencja ciasta jest gęsta, a jednocześnie porowata i soczysta, o mleczno-kremowym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko - 138   kcal/100g

Podobne przepisy