skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto kruche. Do przesianej mąki dodaj schłodzone masło z lodówki, sól i cukier. Teraz wszystko to należy zmielić na okruchy. Użyłem blendera, ale możesz to zrobić rękami. Gotowe okruchy wsypujemy do głębokiej miski, w której zagniatamy ciasto.
Krok 2:
Wbijamy jajko do przygotowanej luźnej mieszanki i zaczynamy wyrabiać ciasto w misce widelcem lub łyżką, przenosimy zagęszczoną masę na stół i mieszamy. Ciasto jest gładkie, dobrze się z nim pracuje. Uformuj kulkę z ciasta, przenieś ją na płaskie naczynie, przykryj folią spożywczą i wyślij na zimno na 20 minut. Włożyłam do lodówki.
Krok 3:
Dla wygody podziel wypoczęte ciasto na dwie lub trzy części. Najpierw bierzemy jedną część, zwijamy kiełbasę i kroimy na kawałki tego samego rozmiaru. Rozmiar pliku cookie na wyjściu będzie zależeć od wielkości półfabrykatów. Starałem się robić małe kawałki, aby ciasteczka były małe. Robimy to również z resztą ciasta.
Krok 4:
Ugniataj każdy kawałek rękami w ciasto, rozłóż suszone śliwki i połowę orzecha włoskiego na środku. Kupiłem już obrane orzechy w sklepie, poszły z całymi ziarnami, które łatwo podzieliłem na dwie części.
Krok 5:
Zginamy krawędzie ciasta do środka i mocno je ściskamy, tworząc torebkę z otwartą szyjką, z której wystaje orzech. Z całego ciasta wyjdzie około 22-24 ciasteczek.
Krok 6:
Do pieczenia ciasteczek użyłam tacy z wycięciami na babeczki, która może pomieścić 12 produktów. Po prostu pasowały do rozmiaru i były bardzo wygodne. Możesz również użyć blachy do pieczenia lub naczynia do pieczenia, które masz w swoim arsenale. Nie musisz niczego smarować DNA. Ciasteczka wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Temperatura 180 stopni.
Krok 7:
Po 20 minutach wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, aby posmarować je miodem. Będziesz potrzebował płynnego miodu i silikonowej szczotki. Smarujemy każde ciastko miodem i wysyłamy z powrotem do piekarnika, aby piec przez kolejne 5-7 minut. Wyjmujemy ciasteczka, uwalniamy foremki i pieczemy następną partię. Mena miała dwie partie.
ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi to wypieki na słodycze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g