ciasto Chryzantemowe z mięsem mielonym i serem

zaskocz swoich gości i bliskich pięknymi, pysznymi wypiekami! Zawsze podziwiałem kreacje hostess, które piekły zamknięte ciasta z nadzieniem. Na wierzchu takie ciasta ozdobiono wycinanymi z ciasta figurami łabędzi lub innych ptaków, liśćmi. I pięknie spleciony warkocz rozłożony na krawędzi. Takie arcydzieła mogą stworzyć ci, którzy lubią piec, którzy lubią zapach gorących, świeżych wypieków. Ale nie wszystkie gospodynie domowe mogą wycinać piękne figurki z ciasta i nie wszystkie mają takie gotowe formy. I chcę piękna! Niedawno zobaczyłem przepis na ciasto mięsne Chryzantema. To gotowe rozwiązanie dla wszystkich gospodyń domowych, które chcą piękna! Co więcej, nie trzeba wycinać niczego skomplikowanego. Modelowanie płatków chryzantemy jest proste. Misją wszystkich kobiet na ziemi jest dekorowanie wszystkiego ,co wpadnie w ręce (w tym przypadku ciasto). Więc-śmiało!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 48 % 23 g
265 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Wymieszaj drożdże, cukier i ciepłe mleko, umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Dodaj sól, jajko, kefir, olej roślinny i wyrośnięte ciasto do mąki. Jeśli ciasto mocno przylega do dłoni, dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż gotowe ciasto do kubka i przykryj celofanem, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie nadzienia. Do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i wlać bulion (można zastąpić wodą zmieszaną z przyprawami). Dobrze wymieszaj. Oddzielnie zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto będzie musiało zostać ugniatane, podzielone na części. Odkurz stół mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 mm i wytnij koła szklanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdym okrążeniu ułóż mięso mielone i szczyptę sera. Składamy każde koło na pół, jak pierogi, i jeszcze raz na pół. Ściśnij końce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż nasmarowany pergamin do formy, aby później łatwo uzyskać gotowe ciasto. I ułóż gotowe płatki w kółko, tak ciasno, jak to możliwe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na środek ciasta robimy różę. Połóż mięso mielone na 3 połówkach okrągłych, rozłóż je na zakładce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy zwijać rolkę od końca. Okazuje się, że róża, umieść ją na środku ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj celofanem. Pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia ciasta, następnie posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto należy posmarować roztopionym masłem, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 15 minut. Możesz nie stopić masła, ale po prostu podważyć go widelcem i przejść przez gorące ciasto, stopi się.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto mięsne jest gotowe, smacznego!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto jest w przekroju.

w zależności od modelowania i wielkości formy możesz mieć dodatkowe ciasto i mięso mielone, uformować i upiec z nich placki. Lub inną chryzantemę, ale mniejszą.
jeśli nie ma okrągłego kształtu, możesz ułożyć płatki w kółko na prostokątnej blasze do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy