skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na starte ciasto z dżemem.
Krok 2:
Zmiękczone masło wkładamy do miski (jeśli nie ma czasu czekać, aż masło zmięknie w temperaturze pokojowej, można je lekko stopić w kuchence mikrofalowej), dodać cukier i wbić jaja kurze. Jajka lepiej dodawać pojedynczo, za każdym razem ubijając masę mikserem.
Krok 3:
Ubij składniki mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia, wymieszaj.
Krok 5:
Wlać przesianą mąkę pszenną i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Zwijamy go w piłkę. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na dwie części, z których jedna będzie trzecią częścią całego Koloboka, usuwamy mały kawałek owinięty folią spożywczą w zamrażarce na 15 minut.
Krok 7:
Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokątną lub okrągłą warstwę z marginesem wzdłuż krawędzi (zgodnie z kształtem ciasta do pieczenia) o grubości około 0,5 centymetra. Formę smarujemy masłem. Ciasto rozprowadzamy do formy, tworząc małe granice.
Krok 8:
Rozłóż dżem na cieście, rozprowadzając go równomierną cienką warstwą. Dżem można użyć dowolnego smaku i obecności, najważniejsze jest to, że jest gęsty i nie spływa na dno formy podczas pieczenia ciasta. Ponadto płynna dżem może pozostawić dolną warstwę ciasta wilgotną. Zamiast dżemu możesz użyć dowolnego dżemu.
Krok 9:
Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj je do miski. Posyp równomiernie miękiszem piasku nadzienie na wierzchu, aby dżem nie prześwitywał. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 25 minut. Powinien lekko zarumienić się na górze.
Krok 10:
Wyjmij ciasto z piekarnika, włóż do naczynia, ostudź. Posyp cukrem pudrem na wierzchu i pokrój na porcje.
Krok 11:
Podawaj ciasto do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g