ciasto na tarce z dżemem

najszybsze i najłatwiejsze słodkie ciasto na herbatę! Przepis na starte kruche ciasto z dżemem jest uwielbiany przez wiele gospodyń domowych. Po pierwsze, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dosłownie w ciągu kilku minut można przygotować ciasto na ciasto, a po pół godzinie ukochani domownicy będą już smakować pachnące i pyszne ciasto z herbatą. Po drugie, składniki do jego przygotowania są zawsze pod ręką dla każdej troskliwej gospodyni domowej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 72 % 56 g
374 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na starte ciasto z dżemem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło wkładamy do miski (jeśli nie ma czasu czekać, aż masło zmięknie w temperaturze pokojowej, można je lekko stopić w kuchence mikrofalowej), dodać cukier i wbić jaja kurze. Jajka lepiej dodawać pojedynczo, za każdym razem ubijając masę mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij składniki mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę soli i proszku do pieczenia, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać przesianą mąkę pszenną i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Zwijamy go w piłkę. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasto okaże się twarde.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na dwie części, z których jedna będzie trzecią częścią całego Koloboka, usuwamy mały kawałek owinięty folią spożywczą w zamrażarce na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokątną lub okrągłą warstwę z marginesem wzdłuż krawędzi (zgodnie z kształtem ciasta do pieczenia) o grubości około 0,5 centymetra. Formę smarujemy masłem. Ciasto rozprowadzamy do formy, tworząc małe granice.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż dżem na cieście, rozprowadzając go równomierną cienką warstwą. Dżem można użyć dowolnego smaku i obecności, najważniejsze jest to, że jest gęsty i nie spływa na dno formy podczas pieczenia ciasta. Ponadto płynna dżem może pozostawić dolną warstwę ciasta wilgotną. Zamiast dżemu możesz użyć dowolnego dżemu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj je do miski. Posyp równomiernie miękiszem piasku nadzienie na wierzchu, aby dżem nie prześwitywał. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 25 minut. Powinien lekko zarumienić się na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, włóż do naczynia, ostudź. Posyp cukrem pudrem na wierzchu i pokrój na porcje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj ciasto do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy