skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić letnie ciasto ze świeżymi jagodami, przygotuj niezbędne produkty.
zamiast wody możesz wziąć dowolny kompot, serwatkę, kefir, a olej roślinny można zastąpić stopionym masłem. Oczywiście takie zamienniki wpłyną na smak i strukturę gotowego dania.
Połącz semolinę i granulowany cukier w dużej misce do ciasta. Dodaj trochę drobno soli, wymieszaj i wlej wodę o temperaturze pokojowej. Płynny składnik tego przepisu nie powinien być zimny. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
następnie dodaj olej roślinny do ciasta, delikatnie wymieszaj.
do ciasta można dodać dowolne przyprawy do smaku: cynamon, wanilię, mielony imbir, gałkę muszkatołową, kardamon. Możesz położyć mak lub płatki kokosowe, ciasto stanie się tylko ciekawsze.
przygotuj świeże jagody z wyprzedzeniem. Opłucz je i osusz. Maliny, jeśli są suche i dobrej jakości, nie można spłukać, ale włożyć do ciasta tak, jak jest.
włącz piekarnik na 180 stopni (około 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia) i posmaruj formę, w której ciasto zostanie upieczone masłem lub przykryj pergaminem.
do ciasta dodaj mąkę pszenną przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, dodać przygotowane wcześniej jagody, ponownie wymieszać. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
umieść gotowe ciasto z jagodami w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
włóż do nagrzanego piekarnika, piecz do uzyskania ładnego rumieńca na wierzchu przez około 35-40 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
gotowe letnie ciasto należy wyjąć, ostudzić,pokroić na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g