stosy z serem mielonym i ziemniakami

soczyste i pyszne kotlety mięsne na świątecznym stole! Stosy z mielonym serem i ziemniakami to obfite danie mięsne, które można podawać samodzielnie bez dodatkowego przystawki. Obfite nadzienie warzywne całkowicie go zastępuje!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 63 % 24 g
węglowodany 11 % 4 g
277 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stosy z serem, mięsem mielonym i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego rodzaju mięsa lub wziąć wersję mieszaną. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 3-4 minuty na małym ogniu, aż będzie przezroczysta. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka. Zdejmij smażoną cebulę z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo obierz, rozgnieć widelcem i dodaj majonez. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso mielone posolić i dodać przyprawy. Dobrze wymieszaj i uderz trochę o dno miski. Dzięki temu mięso mielone stanie się gęstsze i nie rozpadnie się podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Posmaruj go olejem roślinnym. Z mięsa mielonego uformuj małe tortille mięsne i włóż je do formy. Zrób wgłębienia na środku każdej tortilli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż trochę smażonej cebuli, a następnie nadzienie jajeczne. Mocno dociśnij.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej tarce i rozprowadź na każdej tortilli mięsnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obficie posyp stosy serem startym na grubej tarce. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciastka mięsne nieznacznie się zmniejszą. Gotowe stosy się zrumienią. Wyjmij formę z piekarnika, ułóż stosy na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy