kruche ciasteczka na śmietanie

nierealistycznie smaczne i kruche! Te kruche ciasteczka na kwaśnej śmietanie można przygotować z prostych i niedrogich produktów. Ciasto francuskie zapewni miękkość i lekkość produktów. Pieczenie wyleci prosto z blachy do pieczenia w mgnieniu oka - nawet nie będziesz miał czasu na zaparzenie herbaty!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 60 % 40 g
368 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasteczka? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki (wyjmuję wieczorem, aby rano całkowicie rozmroziło się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz). Możesz wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 20% i więcej. Najważniejsze, że jest wystarczająco gęsty, a nie jak woda. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż miękkie masło o temperaturze pokojowej do miski i dodaj śmietanę. Ubij wszystko razem mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i ponownie ubij wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zależy to od jakości samej mąki i wilgotności kwaśnej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, lekko lepkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Musiałem dodać jeszcze 2 łyżki mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię lub przykryj celofanową torebką, aby się nie zakwitło i wyślij do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na warstwę o grubości około 5-7 mm.foremką wyciąć z ciasta półfabrykaty na ciasteczka. Ale możesz pokroić ciasto zwykłym lub kręconym nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Podczas pieczenia ciasteczka lekko unoszą się i stają się wyższe, ale nie pełzają na boki i zachowują idealnie równy kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby ozdobić wierzch ciasteczek, potrzebujemy 1 jajka i 3-4 łyżek.l. cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie posmaruj powierzchnię ciasteczka ubitym jajkiem, uważając, aby nie wypłynęła poza ciasto, w przeciwnym razie jajko spali się na blasze do pieczenia. Obficie posyp puste miejsca cukrem na wierzchu. Piec francuskie ciasteczka w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200°C przez 15-20 minut na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i podać. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy