skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki (wyjmuję wieczorem, aby rano całkowicie rozmroziło się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz). Możesz wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu od 20% i więcej. Najważniejsze, że jest wystarczająco gęsty, a nie jak woda. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Włóż miękkie masło o temperaturze pokojowej do miski i dodaj śmietanę. Ubij wszystko razem mikserem.
Krok 3:
Dodaj cukier i ponownie ubij wszystko.
Krok 4:
Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zależy to od jakości samej mąki i wilgotności kwaśnej śmietany.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, lekko lepkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Musiałem dodać jeszcze 2 łyżki mąki.
Krok 6:
Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię lub przykryj celofanową torebką, aby się nie zakwitło i wyślij do lodówki na 1 godzinę.
Krok 7:
Schłodzone ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na warstwę o grubości około 5-7 mm.foremką wyciąć z ciasta półfabrykaty na ciasteczka. Ale możesz pokroić ciasto zwykłym lub kręconym nożem.
Krok 8:
Ostrożnie ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Podczas pieczenia ciasteczka lekko unoszą się i stają się wyższe, ale nie pełzają na boki i zachowują idealnie równy kształt.
Krok 9:
Aby ozdobić wierzch ciasteczek, potrzebujemy 1 jajka i 3-4 łyżek.l. cukier.
Krok 10:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 11:
Dokładnie posmaruj powierzchnię ciasteczka ubitym jajkiem, uważając, aby nie wypłynęła poza ciasto, w przeciwnym razie jajko spali się na blasze do pieczenia. Obficie posyp puste miejsca cukrem na wierzchu. Piec francuskie ciasteczka w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200°C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Krok 12:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podać. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g