ciasto z kremowymi kwiatami

pyszne, jasne i piękne ciasto na wakacje! Ciasto z kremowymi kwiatami będzie odpowiednie na każdą uroczystą okazję. Bujny biszkopt, soczyste nadzienie brzoskwiniowe i oczywiście spektakularne róże z kremu białkowego. Przepis szczegółowo opisuje, jak zrobić takie piękne róże.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 69 % 33 g
249 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z kremowymi kwiatami? Rozpocznij gotowanie od upieczenia biszkoptu. Jak zrobić biszkopt? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem — wtedy biszkopt okaże się wspanialszy. Weź jajka kategorii C1, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się ogrzały. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mleko z masłem na patelni, podpal i zagotuj. Ubij jajka z cukrem na bujną, przewiewną masę. Połącz mąkę z sodą. Następnie na przemian dodawaj mąkę i mleko do jajek. Ugniataj ciasto ręcznie trzepaczką, aby było puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt stanie się złoty i będzie lekko sprężysty po naciśnięciu. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowy biszkopt. Aby złożyć ciasto, pokrój biszkopt na 3 ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Weź cukier puder i ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%, w przeciwnym razie nie zostaną pobite. Połącz śmietanę i proszek i zacznij ubijać najpierw z niewielką prędkością przez 1-2 minuty, aby proszek miał czas na stopienie. Następnie włącz maksymalną prędkość i ubij śmietanę, aż będzie puszysta, stabilna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby uzupełnić, weź brzoskwinie w puszkach do nadzienia. Pokrój je na małe kawałki. Namocz ciasta biszkoptowe syropem z brzoskwiń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż ciasta kremem i ułóż na nich pokrojone brzoskwinie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc złóż całe ciasto. Wyrównaj górę i boki ciasta, aby było równe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch ciasta może nie być mocno wyrównany, ponieważ będą tu kwiaty. Ale boki ciasta pokryj kremem nieco gęstszym. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby zestaliło się i namoczyło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do dekoracji przygotuj krem białkowy. Wlej białka do miski do ubijania i zacznij ubijać, aż osiągną mocne szczyty. Równolegle połącz wodę z cukrem, podpal i zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę kwasu cytrynowego do gotowanego syropu i kontynuuj gotowanie do 120 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, wlej kroplę syropu cukrowego do zimnej wody. Jeśli możesz zwinąć kulkę z tej kropli, Syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj więcej. Następnie wlej gotowy syrop cienkim strumieniem do białek jaj, nie przerywając ubijania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubijaj śmietanę przez 4-6 minut, aby trochę ostygła. Podczas ubijania krem stanie się bujny i stabilny. Można go zabarwić dowolnym kolorem barwników spożywczych. Aby przygotować kwiaty, odłóż trochę kremu do osobnej miski i pomaluj na różowo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do dekoracji potrzebujesz kilku dysz do kwiatów (do róż), dyszy do liści, goździków do formowania kwiatów i torebek z kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż dyszę do worka z kremem, odetnij trochę ogon i napełnij worek kremem. Na goździku, przewijając go, zrób kremowy rdzeń koloru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie zacznij dodawać płatki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Więc uformuj różę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Widelcem zdejmij różę z goździka i przenieś ją na ciasto. Zrób wymaganą liczbę róż.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Możesz zrobić róże w różnych kolorach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pomaluj trochę kremu na zielono i zrób liście.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wypełnij kremowymi liśćmi wszystkie wolne przestrzenie. Ciasto jest gotowe! Miłego poczęstunku!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal / 100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g

Podobne przepisy