bułka warstwowa z makiem

upiec aromatyczną bułkę bez żadnych kłopotów-bardzo proste! Do takiej bułki makowej kupuję ciasto w sklepie, a czasem używam domowego, przygotowanego na przyszłość. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, reszta to czas na namoczenie maku i pieczenie. Bułka okazuje się po prostu wow!
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 44 % 31 g
węglowodany 43 % 30 g
441 kcal
IG: 10 / 67 / 23

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 45 min

wlej Mak do małej miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny (aby proces przebiegał szybciej, możesz wysłać masę do małego ognia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut).

następnie spuść wodę i zmiażdż mak drewnianym tłuczkiem, dodaj płynny miód. Wymieszaj masę, włóż orzechy włoskie, po posiekaniu ich nożem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.

posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto francuskie na duży prostokąt, rozłóż nadzienie, wyrównaj na powierzchni. Złóż warstwę z nadzieniem w rolkę.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, przenieś na nią bułkę i nadaj jej kształt dużego bajgla. Łączymy krawędzie, wykonujemy płytkie nacięcia wzdłuż zewnętrznego koła.

rozbij jajko na miskę, wstrząśnij widelcem, posmaruj rolkę silikonową szczotką.

wysyłamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy, aż pojawi się apetyczna złota skorupa.

niech bułka ostygnie i podawaj.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy