skład / składniki
metoda gotowania
wlej Mak do małej miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny (aby proces przebiegał szybciej, możesz wysłać masę do małego ognia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut).
następnie spuść wodę i zmiażdż mak drewnianym tłuczkiem, dodaj płynny miód. Wymieszaj masę, włóż orzechy włoskie, po posiekaniu ich nożem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto francuskie na duży prostokąt, rozłóż nadzienie, wyrównaj na powierzchni. Złóż warstwę z nadzieniem w rolkę.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, przenieś na nią bułkę i nadaj jej kształt dużego bajgla. Łączymy krawędzie, wykonujemy płytkie nacięcia wzdłuż zewnętrznego koła.
rozbij jajko na miskę, wstrząśnij widelcem, posmaruj rolkę silikonową szczotką.
wysyłamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy, aż pojawi się apetyczna złota skorupa.
niech bułka ostygnie i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g