skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy gotować od wyjęcia ciasta francuskiego z zamrażarki. Musi leżeć w temperaturze pokojowej, aby się stopić i można z nim pracować. Czas rozmrażania zależy od samego ciasta i często jest wskazany na opakowaniu. Na przykład często można znaleźć ciasto, które rozmraża się szybko i równomiernie - w ciągu 20 minut.
podczas rozmrażania ciasta zajmiemy się nadzieniem. Gotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ ryba na ciasto jest już gotowa. Ale jajka muszą być ugotowane. Oczywiście możesz to zrobić z wyprzedzeniem. Tak więc gotujemy jajka na twardo, wkładamy je do ostygnięcia pod zimną wodą, a następnie obieramy. Następnie pokrój jajka na małe kostki.
warzywa-cebula i koperek-umyć, osuszyć papierowymi serwetkami z nadmiaru wilgoci, a następnie drobno posiekać.
otwórz słoik z konserwami rybnymi, połóż kawałki ryby na talerzu i ugniataj je widelcem. Następnie w głębokiej misce łączymy posiekane jajka, konserwy rybne i posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj i upewnij się, że smakujesz. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj trochę. W razie potrzeby wlej również czarny mielony pieprz. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe-przechodzimy do ciasta, które powinno już się rozmrozić.
rozłóż ciasto na powierzchni roboczej, odkurz niewielką ilością mąki (nasmarowanej olejem roślinnym). Rozwałkuj ciasto na niezbyt cienką warstwę. Zwykle ciasto jest w dwóch częściach, więc powinny być dwie identyczne warstwy. Rozłóż nadzienie na jednej warstwie, rozprowadź je mniej więcej równomiernie na powierzchni ciasta. Przykryj górę drugą warstwą, obróć trochę krawędzi i uszczypnij ciasto ze wszystkich stron. Na wierzchu ciasta wykonujemy cięcia, ale nie do końca. Będą dekorować ciasto. Możesz wykonać pełne cięcia i uformować ciasto o innym kształcie (na przykład ułożyć je w okrągły kształt) - tutaj skupiamy się na osobistych preferencjach.
ułóż uformowane ciasto w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem. Po włożeniu ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się złote.
podaje się takie ciasto zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g