ciasto rybne w puszkach

Wypróbuj świetną opcję szybkiego, pikantnego pieczenia! Warstwowe ciasto rybne z konserw jest przygotowywane po prostu i okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Może stać się kompletnym daniem na lunch lub zastąpić obiad. Gotowe ciasto francuskie i konserwy rybne minimalizują czas gotowania.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 42 % 22 g
węglowodany 38 % 20 g
321 kcal
IG: 0 / 95 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

zaczynamy gotować od wyjęcia ciasta francuskiego z zamrażarki. Musi leżeć w temperaturze pokojowej, aby się stopić i można z nim pracować. Czas rozmrażania zależy od samego ciasta i często jest wskazany na opakowaniu. Na przykład często można znaleźć ciasto, które rozmraża się szybko i równomiernie - w ciągu 20 minut.

podczas rozmrażania ciasta zajmiemy się nadzieniem. Gotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ ryba na ciasto jest już gotowa. Ale jajka muszą być ugotowane. Oczywiście możesz to zrobić z wyprzedzeniem. Tak więc gotujemy jajka na twardo, wkładamy je do ostygnięcia pod zimną wodą, a następnie obieramy. Następnie pokrój jajka na małe kostki.

warzywa-cebula i koperek-umyć, osuszyć papierowymi serwetkami z nadmiaru wilgoci, a następnie drobno posiekać.

otwórz słoik z konserwami rybnymi, połóż kawałki ryby na talerzu i ugniataj je widelcem. Następnie w głębokiej misce łączymy posiekane jajka, konserwy rybne i posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj i upewnij się, że smakujesz. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj trochę. W razie potrzeby wlej również czarny mielony pieprz. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe-przechodzimy do ciasta, które powinno już się rozmrozić.

rozłóż ciasto na powierzchni roboczej, odkurz niewielką ilością mąki (nasmarowanej olejem roślinnym). Rozwałkuj ciasto na niezbyt cienką warstwę. Zwykle ciasto jest w dwóch częściach, więc powinny być dwie identyczne warstwy. Rozłóż nadzienie na jednej warstwie, rozprowadź je mniej więcej równomiernie na powierzchni ciasta. Przykryj górę drugą warstwą, obróć trochę krawędzi i uszczypnij ciasto ze wszystkich stron. Na wierzchu ciasta wykonujemy cięcia, ale nie do końca. Będą dekorować ciasto. Możesz wykonać pełne cięcia i uformować ciasto o innym kształcie (na przykład ułożyć je w okrągły kształt) - tutaj skupiamy się na osobistych preferencjach.

ułóż uformowane ciasto w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem do pieczenia. Posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem. Po włożeniu ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się złote.

podaje się takie ciasto zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy