skład / składniki
metoda gotowania
bułeczki-miękkie, maślane, puszyste! Zupełnie jak w dzieciństwie. Gotowanie nie jest bardzo trudne, ale pamiętaj, aby ściśle przestrzegać przepisu, w przeciwnym razie bułki mogą nie być idealne. W tym przepisie wszystko jest opisane bardzo szczegółowo, więc nie musisz się martwić - pyszne wypieki! :)
więc najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj określoną ilość ciepłego (ale nie gorącego) mleka i wody w głębokim pojemniku. W tej mieszance kruszymy świeże drożdże, mieszamy, aby się rozdzieliły. Następnie dodaj mąkę, ugniataj, przykryj pojemnik czystym, suchym ręcznikiem. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 3 godziny.
kiedy minie ten czas, możesz przygotować ciasto. Wlej wodę do innego głębokiego pojemnika (powinna być lekko ciepła), Krusz drożdże, wymieszaj. Wlej cukier granulowany i sól do tej samej miski. Wymieszaj wszystko i włóż do ciasta. Mieszaj do połączenia.
teraz do przyszłego ciasta rozbijamy jajka i przesiać mąkę, zagnieść ciasto i zagnieść przez 10-15 minut. Po dodaniu stopionej i całkowicie schłodzonej margaryny wymieszaj wszystko. W rezultacie ciasto powinno okazać się niezwykle miękkie i delikatne, będzie trochę przylegać do dłoni. Z ciasta formujemy Kolobok, kładziemy na dnie dużego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
następnie podziel ciasto na 15-20 części, z których tworzymy koloboki - przyszłe bułki. Nasmaruj blachę do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i ułóż na niej uformowane bułki w pewnej odległości od siebie. Przykryj blachę do pieczenia czystym ręcznikiem, odstaw puste miejsca na 1,5 godziny. Następnie lekko ubij jajko w szklance i posmaruj nim bułki na wierzchu.
wkładamy blachę do pieczenia z bułkami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut-do zarumienienia.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g