bułki według GOST

przewiewne i pyszne bułeczki! Zupełnie jak w dzieciństwie! Bułki według GOST są bujne i miękkie. Pachną niesamowicie, smakują świetnie. Przygotowanie ich nie jest bardzo proste i zajmuje przyzwoity czas, ale wynik jest tak doskonały, że cały wysiłek i czas się opłaca! Najważniejsze jest, aby ściśle przestrzegać wszystkich kroków opisanych w przepisie. Bułeczki są pyszne. Miękkie i przewiewne. Przepis jest wart wypróbowania. Ale ostrzegam, przepis zalecał ścisłe przestrzeganie przepisu!
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 76 % 47 g
286 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 45 min

bułeczki-miękkie, maślane, puszyste! Zupełnie jak w dzieciństwie. Gotowanie nie jest bardzo trudne, ale pamiętaj, aby ściśle przestrzegać przepisu, w przeciwnym razie bułki mogą nie być idealne. W tym przepisie wszystko jest opisane bardzo szczegółowo, więc nie musisz się martwić - pyszne wypieki! :)

więc najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj określoną ilość ciepłego (ale nie gorącego) mleka i wody w głębokim pojemniku. W tej mieszance kruszymy świeże drożdże, mieszamy, aby się rozdzieliły. Następnie dodaj mąkę, ugniataj, przykryj pojemnik czystym, suchym ręcznikiem. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 3 godziny.

kiedy minie ten czas, możesz przygotować ciasto. Wlej wodę do innego głębokiego pojemnika (powinna być lekko ciepła), Krusz drożdże, wymieszaj. Wlej cukier granulowany i sól do tej samej miski. Wymieszaj wszystko i włóż do ciasta. Mieszaj do połączenia.

teraz do przyszłego ciasta rozbijamy jajka i przesiać mąkę, zagnieść ciasto i zagnieść przez 10-15 minut. Po dodaniu stopionej i całkowicie schłodzonej margaryny wymieszaj wszystko. W rezultacie ciasto powinno okazać się niezwykle miękkie i delikatne, będzie trochę przylegać do dłoni. Z ciasta formujemy Kolobok, kładziemy na dnie dużego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

następnie podziel ciasto na 15-20 części, z których tworzymy koloboki - przyszłe bułki. Nasmaruj blachę do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego i ułóż na niej uformowane bułki w pewnej odległości od siebie. Przykryj blachę do pieczenia czystym ręcznikiem, odstaw puste miejsca na 1,5 godziny. Następnie lekko ubij jajko w szklance i posmaruj nim bułki na wierzchu.

wkładamy blachę do pieczenia z bułkami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut-do zarumienienia.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy