francuski deser creme brulee z cynamonem

to wcale nie lody, ale niesamowicie pyszny francuski deser! Po raz pierwszy miałem okazję spróbować takiego jedzenia jak creme brulee w jednej kawiarni we Francji. Od tego czasu zakochałam się w tym deserze, nauczyłam się go gotować samodzielnie, a teraz z przyjemnością podzielę się z wami kulinarnym przepisem na ten przysmak.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 72 % 23 g
156 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy więc od zagotowania mleka (700 ml.) z cynamonem, startą skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym. Po zwolnieniu ognia i gotowaniu masy przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie ubij 100 ml. mleko z żółtkami oddzielonymi od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A pozostałe 100 ml. ubij mleko mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wrzące mleko z dodatkami do średniej wielkości czystego rondla i dodaj do masy mleko z mąką i mleko z jajkiem, a także 100 gramów cukru, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz kładziemy masę na ogniu i gotujemy przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie gorącą mieszaninę wlewa się do 6-częściowych filiżanek i pozostawia do ostygnięcia na około godzinę. Teraz przygotowujemy karmel, dla którego smażymy 125 gramów cukru na patelni na złoty kolor, czyli zamieniając go w karmel. Teraz wlej krem na wierzch tym karmelem i pozostaw do stwardnienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasz deser jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy