skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zaczynamy więc od zagotowania mleka (700 ml.) z cynamonem, startą skórką z cytryny i ekstraktem waniliowym. Po zwolnieniu ognia i gotowaniu masy przez około 5 minut.
Krok 3:
W tym czasie ubij 100 ml. mleko z żółtkami oddzielonymi od białek.
Krok 4:
A pozostałe 100 ml. ubij mleko mąką.
Krok 5:
Następnie wlej wrzące mleko z dodatkami do średniej wielkości czystego rondla i dodaj do masy mleko z mąką i mleko z jajkiem, a także 100 gramów cukru, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz kładziemy masę na ogniu i gotujemy przez około 10 minut.
Krok 6:
Po tym czasie gorącą mieszaninę wlewa się do 6-częściowych filiżanek i pozostawia do ostygnięcia na około godzinę. Teraz przygotowujemy karmel, dla którego smażymy 125 gramów cukru na patelni na złoty kolor, czyli zamieniając go w karmel. Teraz wlej krem na wierzch tym karmelem i pozostaw do stwardnienia.
Krok 7:
Nasz deser jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g