Szprot w sosie pomidorowym z pomidorami i marchewką

doskonały dodatek do dania głównego! W każdym sklepie możesz kupić słoik tanich konserw szprotowych w pomidorach. Ale jeśli masz dużą rodzinę lub syna studenta, córka wyszła za mąż i nie jest jeszcze bardzo zarządzana gotowaniem lub po prostu lubisz szprot w sosie pomidorowym, ten przepis na pewno się przyda. Jedzenie w puszkach dla wykwalifikowanych gospodyń domowych.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 44 % 8 g
93 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

dopóki nie zaczniesz przygotowywać, upewnij się, że wszystkie produkty zostały przygotowane. Świeżo mrożony szprot stracił głowę i ogon (w większym trzeba oczyścić wnętrze) i umyte bieżącą wodą, pomidory błyszczą czystymi bokami, marchewki i cebulę obrane. Wszystko gotowe? Więc zacznijmy. Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa, zanurz rybę we wrzącej wodzie na sekundę. Drobno posiekaj cebule, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
W garnku do gotowania wlej przetworzone pomidory, pomiń cebulę i marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Wlej olej roślinny, koncentrat pomidorowy do rondla, dodaj sól, cukier i szprot. Dusić na małym ogniu, regularnie mieszając.
przygotuj słoiki i pokrywki do konserw, muszą one zostać poddane obróbce cieplnej. Połóż gotowy szprot słoika i zamknij.
ratownik na każdą okazję jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy