skład / składniki
metoda gotowania
dopóki nie zaczniesz przygotowywać, upewnij się, że wszystkie produkty zostały przygotowane. Świeżo mrożony szprot stracił głowę i ogon (w większym trzeba oczyścić wnętrze) i umyte bieżącą wodą, pomidory błyszczą czystymi bokami, marchewki i cebulę obrane. Wszystko gotowe? Więc zacznijmy. Przekręć pomidory przez maszynę do mięsa, zanurz rybę we wrzącej wodzie na sekundę. Drobno posiekaj cebule, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
W garnku do gotowania wlej przetworzone pomidory, pomiń cebulę i marchewkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Wlej olej roślinny, koncentrat pomidorowy do rondla, dodaj sól, cukier i szprot. Dusić na małym ogniu, regularnie mieszając.
przygotuj słoiki i pokrywki do konserw, muszą one zostać poddane obróbce cieplnej. Połóż gotowy szprot słoika i zamknij.
ratownik na każdą okazję jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g