kostromańska papka Grochowo-jęczmienna na wodzie

Ten prosty przepis żyje w kuchni rosyjskiej od kilku stuleci!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
74 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

myję jęczmień na sicie pod bieżącą wodą i około kwadransa od momentu, gdy napar się zagotuje, gotuję go w osolonej wodzie na małym, ale nie do końca cichym ogniu. Podczas gotowania okresowo usuwam piankę z kleiku. Następnie spuszczam wodę i dodaję gotowany groszek. Powiem ci trochę więcej o groszku: wieczorem wkładam go na noc, a dopiero potem gotuję. Dodaj drobno posiekaną cebulę do mieszanki grochu i jęczmienia i gotuj na bardzo cichym ogniu, aż kleik stanie się całkowicie miękki. Ale to nie wszystko. Następnie doprawiam tymiankiem i olejem słonecznikowym, mieszam i gotuję przez kolejne pięć minut. Ale teraz jest już gotowy, możesz zadzwonić do wszystkich do stołu. Wydawałoby się, że w kostromańskiej owsiance Grochowo-jęczmiennej nie ma nic specjalnego, ale ten prosty przepis kulinarny wieki temu osiadł w kuchni rosyjskiej i nadal znajduje się w arsenale doświadczonych kucharzy i troskliwych gospodyń domowych. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące jedzenie, którego sposób przygotowania powiedziano kiedyś w jednym z programów radiowych o rosyjskim folklorze,na zakończenie którego prezenter rzucił kilka przepisów. Dla tych, którzy kochają groszek, ten kulinarny przepis jest prawdziwym darem niebios.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy