spaghetti carbonara z parmezanem i boczkiem

Włoski makaron znakomicie zaspokoi głód i stanie się ulubionym daniem! Włoskie jedzenie jest popularne na pierwszym miejscu na świecie. Ze względu na to, że dania kuchni włoskiej są bardzo wygodne w przygotowaniu. Można je zamówić w dowolnym bistro, a pizzę kupić w sklepie. To właśnie z powodu tej łatwości włoskie przepisy kulinarne są obecnie znane we wszystkich zakątkach świata. Istnieją całe restauracje specjalizujące się tylko w spaghetti i innych makaronach. ponieważ najważniejszą rzeczą w spaghetti jest sos. I wymyślono wiele sosów. Jednym z nich jest Carbonara, którą spróbujemy teraz ugotować.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 58 % 35 g
362 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Włóż do niego boczek pokrojony w kostkę lub kostki i smaż na średnim ogniu przez pięć minut, ciągle mieszając.
w misce połącz żółtka i jajka i lekko ubij trzepaczką. Wysyłamy tam również startego parmezanu.
gotuj spaghetti w osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowane. Tym razem nie chłodzimy ich zimną wodą i dlatego nastąpi stopniowe gotowanie. Gotowe spaghetti wrzucamy do durszlaka i wkładamy do rondla. Połącz boczek z mieszanką jajeczną i wlej gorący makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż sos równomiernie się rozprowadzi. I natychmiast podawaj na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy