spaghetti carbonara z parmezanem i boczkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Włóż do niego boczek pokrojony w kostkę lub kostki i smaż na średnim ogniu przez pięć minut, ciągle mieszając.
w misce połącz żółtka i jajka i lekko ubij trzepaczką. Wysyłamy tam również startego parmezanu.
gotuj spaghetti w osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowane. Tym razem nie chłodzimy ich zimną wodą i dlatego nastąpi stopniowe gotowanie. Gotowe spaghetti wrzucamy do durszlaka i wkładamy do rondla. Połącz boczek z mieszanką jajeczną i wlej gorący makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż sos równomiernie się rozprowadzi. I natychmiast podawaj na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g