kremowe ciasto na eklery na maśle

Prosty przepis na pyszne ciasto na najdelikatniejsze ciasta! Nie tak dawno temu nauczyłem się gotować takie jedzenie jak ciasta budyniowe. A teraz chciałbym podzielić się z wami przepisem kulinarnym, który mówi ,jak zrobić ciasto kremowe dla eklerów, ponieważ sukces tego wypieku w dużej mierze zależy od jego prawidłowego ugniatania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 33 % 11 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc najpierw wlej wodę do rondla, włóż do niego masło (lub margarynę), sól kuchenną i umieść rondel na średnim ogniu, zagotuj masę. Po zagotowaniu oleju i wody zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlej mąkę przesianą na sicie do masy, stale mieszając mieszaninę. Następnie ponownie stawiamy rondel na wolnym ogniu i pocieramy ciasto, aż powstanie błyszcząca gładka masa. Następnie zdejmij rondel z ognia i ostudź powstałe ciasto. Gdy ciasto ostygnie, dodaj do niego jajka, ubij masę, aż będzie gładka. W pełni gotowe ciasto powinno być miękkie, gładkie, jednolite, błyszczące i dość gęste, aby nie rozprzestrzeniać się na blasze do pieczenia. Oto ciasto i gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy