kremowe ciasto na eklery na maśle
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc najpierw wlej wodę do rondla, włóż do niego masło (lub margarynę), sól kuchenną i umieść rondel na średnim ogniu, zagotuj masę. Po zagotowaniu oleju i wody zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlej mąkę przesianą na sicie do masy, stale mieszając mieszaninę. Następnie ponownie stawiamy rondel na wolnym ogniu i pocieramy ciasto, aż powstanie błyszcząca gładka masa. Następnie zdejmij rondel z ognia i ostudź powstałe ciasto. Gdy ciasto ostygnie, dodaj do niego jajka, ubij masę, aż będzie gładka. W pełni gotowe ciasto powinno być miękkie, gładkie, jednolite, błyszczące i dość gęste, aby nie rozprzestrzeniać się na blasze do pieczenia. Oto ciasto i gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g