skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam słodkie potrawy, zwłaszcza te, które sam gotuję i z bezpiecznych potraw. Do bezpiecznych zaliczam warzywa, owoce. Takie desery są bardzo smaczne i mogą być spożywane nawet przez małe dzieci, ponieważ są całkowicie nieszkodliwe. Jednym z takich deserów jest deser dyniowy. To właśnie jego przepis kulinarny chciałem się z wami podzielić!
zaczynamy od mycia dyni, obierania jej, uwalniania nasion i krojenia na kawałki średniej wielkości. Teraz umieść przygotowaną dynię i jeden owoc pigwy we wrzącej wodzie. Gotuj je przez 10 minut, a następnie wyjmij je z wody. Teraz pokrój pigwę na kawałki, usuń z niej nasiona. Teraz wkładamy pigwę i dynię do blendera, wkładamy tam miód, połowę migdałów i łyżkę śmietany lub oliwy z oliwek, wszystko mielimy w blenderze, aż powstanie jednorodna masa. Powstałą kremową masę rozprowadzamy na talerzach deserowych i dekorujemy winogronami na wierzchu, trzy na wierzchu gałką muszkatołową i migdałami. Niesamowicie pyszny i zdrowy deser jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g