deser z dyni pigwowej z miodem

Dynia to świetny składnik na pyszny deser!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 79 % 22 g
138 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

uwielbiam słodkie potrawy, zwłaszcza te, które sam gotuję i z bezpiecznych potraw. Do bezpiecznych zaliczam warzywa, owoce. Takie desery są bardzo smaczne i mogą być spożywane nawet przez małe dzieci, ponieważ są całkowicie nieszkodliwe. Jednym z takich deserów jest deser dyniowy. To właśnie jego przepis kulinarny chciałem się z wami podzielić!

zaczynamy od mycia dyni, obierania jej, uwalniania nasion i krojenia na kawałki średniej wielkości. Teraz umieść przygotowaną dynię i jeden owoc pigwy we wrzącej wodzie. Gotuj je przez 10 minut, a następnie wyjmij je z wody. Teraz pokrój pigwę na kawałki, usuń z niej nasiona. Teraz wkładamy pigwę i dynię do blendera, wkładamy tam miód, połowę migdałów i łyżkę śmietany lub oliwy z oliwek, wszystko mielimy w blenderze, aż powstanie jednorodna masa. Powstałą kremową masę rozprowadzamy na talerzach deserowych i dekorujemy winogronami na wierzchu, trzy na wierzchu gałką muszkatołową i migdałami. Niesamowicie pyszny i zdrowy deser jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy